Bästa hundkopplet 2022 » Bäst i Test

Har du svårt att välja ett bra hundkoppel till din hund? Vi hjälper dig med vårt test av 10 bästa hundkoppel på marknaden!

Bästa Hundkopplet 2022 » Bäst i Test

Ett hundkoppel som är starkt, helt och pålitligt är viktigt att ha när du går ut på en promenad med din hund. Ingen vill ha ett handtag som är obekvämt att hålla eller ett klent konstruerat hundkoppel som plötsligt går av.

Vi har gjort ett test av de 10 bästa hundkoppel som är väldigt populära på marknaden så att du enkelt kan hitta det hundkoppel som passar just dig och din hund.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Domesticerat.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för oss att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. De webbplatser vi samarbetar med är Adlibris, Amazon, Arken Zoo, Bole, BuddyPetFoods, Denjo Dogs, Dogman, Firstvet, Granngården, ICA Försäkring, Kattkompaniet, Kellfri, Lassie, ManyPets, Petster, PNJakt, Supercat, Vetzoo och ZooPlus. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

1. HRYSPN Reflex – Bästa Hundkopplet

Bästa Hundkopplet 2022: HRYSPN Reflex Expanderkoppel

Vårt Betyg:

HRYSPN hundkoppel med dubbla handtag är det bästa hundkopplet för dig som vill ha bättre kontroll på din hund då den har ett extra handtag längre ner på hundkopplet.

Hondkopplet är tunt men stabilt byggd och ger bra flexibilitet för både dig och din hund. Dess vadderade handtag var de mest bekväma av alla hundkoppel vi testade, och i våra tester var haken solid och stark.

Jag tyckte att båda dess vadderade handtag var bekväma att hålla, även på långa promenader, och neoprenvadderingen var tillräckligt tunt för att det var enkelt att hålla båda handtagen samtidigt i ena handen, och det funkade bra för mindre händer också. 

Om du går med flera hundar åt gången betyder de tunnare handtagen att du kan hålla mer än ett hundkoppel i varje hand, vilket vi kämpade med när vi provade Flexi-koppel.

Det finns två fördelar som sålde mig helt. Den första fördelen, och även den som väger mest för mig, är att det finns ett extra handtag 50cm upp i hundkopplet. Det har hjälp mig extremt mycket vid vissa mindre bra hundmöten för en av mina reaktiva hundar.

Det andra är D-ringen längst upp på hundkopplet som kan användas till att förlänga hundkopplet, eller koppla det i sig själv.

Det är en stor fördel om du har en stressad hund då stressade hundar tenderar att känna sig fängslade i hundkoppel. Långt hundkoppel ger möjlighet för hunden att ta ut svängar och/eller ta distans från obehagliga retningar. Det ger hunden möjlighet att utföra beteenden som får den att känna sig tryggare.

Haken är robust och klarade enkelt vårt sandtest. Sanden dammades enkelt av med ett par skakningar och ett mjukt knack i marken. Hundkopplet håller också för tvättar: Efter att vi blötlagt den i vinäger så krävdes det endast en maskintvätt för att bli av med doften, den håller alltså inte dåliga lukter. Dess sömmar var robusta och varken krullade eller visade något tecken på slitage efter testningen, inte ens efter centrifugeringen i vår varma torktumlare.

De tunnare handtagen betyder också att du kan hålla mer än en hundkoppel i varje hand för att gå flera hundar.

Något som jag också älskar är att det hör hundkopplet finns på nya Svenska Amazon, för er som inte vet vad det är så är det en Amerikansk E-handels jätte. Och den kostar bara strax över 100kr.


2. Hurtta Razzle Dazzle Standard Hundkoppel – Bästa Billiga

Bästa Hundkopplet 2022: Hurtta Razzle Dazzle Standard

Vårt Betyg:

Det hundkoppel jag personligen använder är Hurtta Razzle Dazzle Standard, och det är förmodligen det bästa hundkopplet för de flesta ekipage.

Eftersom det är ett robust vardagskoppel med reflexer syns det väl i mörkret. Efter ett halvårs förbrukning med våra hundar och tre tvättar senare så är dom fortfarande som nya. Dom knappt slitits alls, reflexerna är fullt funktionella och hundkopplet har inte fångat upp någon lukt, samt att dom behöll sin form efter tre tvättar.

Det finns egentligen inte mycket mer att begära.

Hurtta Razzle Dazzle Hundkoppel är tillverkat av slitstarkt material och passar för dom flesta ändamål och för dagliga promenader. Det har ett ergonomiskt fodrat handtag för ökat grepp och bekvämlighet. Haken är tillverkad av aluminium och är alltså rostfri, slitstark och lätt.

Hundkopplet och hake är lätt att rengöra även efter drag i sand och lera.


3. Breeder´s Expanderkoppel – Bästa Expanderkopplet

Bästa Hundkopplet 2022: Breeders expanderkoppel

Vårt Betyg:

Breeder’s Expander är helt klart hundkopplet jag kommer använda när jag har en hund som drar igen. Det här hundkopplet har dock ingen reflex eller vadderat handtag, men fördelarna väger upp det.

Det här hundkopplet är robust men samtidigt elastiskt vid en viss del av hundkopplet – vilket kommer skona båda din hund och dig. Jag har använt hundkopplet när min hund brukade dra och det är faktiskt grymt.

Det här hundkopplet är perfekt för vardagliga promenader då det är mer skonsamt för din hund vid ryck än ett vanligt hundkoppel. Designen är väldigt enkel men den fyller funktionen väldigt bra.


4. Flexi Giant Band – Bästa Flexikopplet

Bästa Hundkopplet 2022: Flexi Giant Band

Vårt Betyg:

Flexi Giant Band är ett hundkoppel jag älskar att använda då det ger mina hundar frihet samtidigt som jag har har bra kontroll över dom.

Däremot kan jag bara rekommendera det till hundägare som har full kontroll på sina hundar. Eftersom hundarna får mer frihet är det viktigt att du har kontroll på din hund, det är alltså inget att rekommendera för hundar som får utfall.

För det första är det en stor, tung enhet gjord av ABS-plast. Jag är ok med det eftersom jag tycker att det är värt att mina hundar kan få röra sig mer fritt. Det är gjort av ett tjockt brett band till skillnad från vissa Flexi hundkoppel som har ett snöre.

Jag har haft mitt hundkoppel i 2 år och har använt det i alla årstider vid alla möjliga miljöer, och det håller fortfarande.

Hundkopplet och den interna mekanismen verkar också bra byggt då den har tagit flera smällar när min 35kg hund har dragit ut hundkopplet fullt. Jag har också paniklåst hundkopplet flera gånger och det klickar in utan tecken på att det går sönder. Låsknappen är mycket lätt att använda; tryck ner huvudknappen med tummen och tryck sedan den främre knappen framåt med samma tumme. För att låsa upp, skjut helt enkelt tillbaka den främre knappen.

Koppelvalsen är utformad i en U-form för att förhindra att hundkopplet vrids medan den rullas in eller ut. Det förhindrar att hundkopplet trasslar och rullen kommer att hålla länge. 

Handtaget är också väldigt stort så man kan ha handskar på sig under vintrarna utan problem.


5. Hurtta Weekend Warrior ECO Hundkoppel

Bästa Hundkopplet 2022: Hurtta Weekend Warrior ECO

Vårt Betyg:

Hurtta Weekend Warrior Eco är tillverkat av 100% återvunnen plast och det klarade stress testet när vi gjorde ett 5mm jack i hundkopplet och hängde en 50kg vikt i det. Helt enkelt ett hållbart och pålitligt hundkoppel, med bra klimatpåverkan.


6. Baggen Expanderkoppel Reflex & Antiglid

Bästa Hundkopplet 2022: Baggen Expanderkoppel

Vårt Betyg:

Baggen Expander är ett hundkoppel som lindrar rycken från hunden, samt har en kombination av antiglid och reflex. Det klarade också av de flesta tester. Det är därför perfekt på vardagspromenaden med hunden.


7. Feel Active Nylonkoppel

Bästa Hundkopplet 2022: Feel Active

Vårt Betyg:

Feel Active Nylonkoppel med karbinhake och neoprenhandtag är att slitstarkt hundkoppel perfekt för alla typer av friluftsaktiviteter med din hund. Det klarade alla tester. Nackdelen är att karbinhaken kan vara svår att öppna och stänga för människor med mindre händer.


8. Rukka Star Hundkoppel

Bästa Hundkopplet 2022: Rukka Star

Vårt Betyg:

Rukka Star är ett snyggt hundkoppel med insydda reflextrådar som gör att du och din hund blir extra synliga när ni är ute och promenerar. Det klarade inte riktigt av stress testet som vi ville, det 5mm jacket vi gjorde i det utökade till drygt 8mm under 6 timmar.


9. Hurtta Razzle Dazzle Stretch Hundkoppel

Bästa Hundkopplet 2022: Hurtta Razzle Dazzle Stretch

Vårt Betyg:

Hurtta Stretch är ett mycket hållbart och tåligt, elastiskt hundkoppel från Hurtta med ett mjukt vadderat handtag som är skönt att hålla i. Det elastiska hundkopplet förhindrar hårda ryck och 3M-reflexer ser till att det svarta hundkopplet blir väl synligt i mörkret. Nackdelen är att sand tog sig in i haken vilket gjorde att den fastnade i öppet läge, men genom att trycka den upp och ner ett par gånger avtog det.


10. Hurtta Venture Hundkoppel

Bästa Hundkopplet 2022: Hurtta Venture

Vårt Betyg:

Definitivt den snyggaste hundkoppel vi testade. Hurtta Venture är ett säkert och bekvämt val för aktiva och entusiastiska hundar. Hundkopplets vadderade handtag gör det riktigt bekvämt att hålla i. Tyvärr gick det av efter ett par timmar in i stress testet.


Så valde jag ut dom bästa hundkoppel

För att lära oss vilka funktioner hundägare föredrar i hundkoppel genomförde vi fältintervjuer på gator och hundparker med andra hundägare. 

Det finns många olika hundkoppel på dagens marknad, med många med extrafunktioner som stretch-sektioner, tillhörande ficklampor och dispensrar för bajspåsar. Men i våra intervjuer med vana hundägare hörde vi samma sak om och om igen: Användarvänlighet och enkelhet är nyckeln.

Många upplever problem med funktioner som godispåse på handtaget då det var i vägen samt ficklampor som slår i både dig och din hund. Det är helt enkelt lättare med ett enkelt hundkoppel och en pannlampa med godispåsen i fickan.

Ett hundkoppel som är enkelt är mest sannolikt att nöja kunden. Det betyder en hake som är lätt att använda och fästa i sele eller hundkoppel, ett handtag som är bekvämt att hålla i samt en bra längd för att kunna kontrollera din hund.

Det är viktigt att balansera kvalitet och pris. Om ett hundkoppel är dyrare kan ägaren vara mindre benägen att byta ut den när den börjar visa slitage.

Mindre hundar föredrar mindre hundkoppel. Större hundkoppel brukar ha större hakar vilket kan ligga och skava på hunden, och skapa obehag på framförallt mindre hundar – vilket kan få dem att ogilla promenader.

Vi tittade bara på hundkoppel med platta band, främst i nylon, eftersom de är de vanligaste och mest prisvärda, och vi skickade vidare läder, rep och andra material som tenderar att vara dyrare och mindre hållbara.

Jag har också tagit hänsyn till hundar som har svårt med att gå i hundkoppel. Det är en stor process att hundkoppelträna din hund bra. Till och med en väl uppförande hund kan få nos på en härlig doft och göra ett ryck, och även småhundar kan rycka och dra hårdare än vad man tror.

Jag har därför kollat på hundkoppel som är robusta och håller måttet – men inte är otympliga eller i vägen. Jag kollade också på reflekterande hundkoppel som jag anser är viktigt i stadsmiljö. Är du ofta ute i skogen där vilda djur som till exempel varg kan finnas rekommenderar jag istället en ficklampa eller strålkastare då reflexerna inte gör någon nytta.

Till slut valde vi 10 modeller att testa.

Så testade vi hundkoppel

Vi gick på promenader med varje hundkoppel och flera hundar i olika storlekar, höjder och typer av selar. Hundarna väger allt från 7kg till 45kg. 

Vi hade även i åtanke hur lätt det var att fästa haken i selen eller halsbandet. Med hjälp av min vän Lisbeth har vi också fått hjälp att prova hakarna av en person med muskeldystrofi, som alltså har svårt att koppla på olika typer av hakar.

Under varje promenad band vi fast alla hundkoppel i en lyktstolpe för att se att dom alltid är lätta att fästa om du ska till exempel knyta dina skor. Lämna aldrig en hund fastbunden obevakad!

Sedan för att testa hakarnas hållbarhet drog vi dom en kvarts mil genom terräng, sand och vatten – med hakarna skrapandes i marken. Sedan stresstestade vi hundkopplet och hakarna mot en vikt på 100kg.

För att testa om hundkopplet håller lukt och är enkla att rengöra så blötlade jag dem i vinäger i två timmar, och tvättade och torkade dem sedan i en vanlig tvättmaskin och torktumlare. Ett test som också visade hur bra varje hundkoppel höll trots den hårda tvätten och torkningen.

Slutligen gjorde vi ett 5mm jack i varje hundkoppel och hängde upp dom med en 50kg vikt som fästes i haken. Dom fick hänga i 6 timmar och därefter mätte vi hur mycket jacket har öppnat sig, och avvisade sedan alla hundkoppel som hade gett med sig.

Poängen med experimentet var att på kort tid replikera upprepad stress på ett slitet hundkoppel.

Måste jag ha ett hundkoppel?

Den som bryr sig om sin hund behöver ett bra hundkoppel. I många kommuner är det koppeltvång på de flesta allmänna platser. 

Hundkoppel finns inte bara för att du måste ha ett, det är kritiskt för din hunds säkerhet. Det händer faktiskt olyckor där hundar springer ut på vägar – det har hänt en anhörig nyligen och jag lovar att det inte är trevligt.

Det är inte värt att riskera din hunds säkerhet genom att hålla i ett hundkoppel som börjar falla sönder.

När du går med din hund ska du fästa hundkopplet i halsbandet eller selen. Du ska helst använda sele om din hund tenderar att försöka rusa iväg eller dra.

En sele är snällare för din hunds nacke vid ryck då dom skada sig med halsband.

Om ditt hundkoppel visar slitage måste du byta ut den. Ett hundkoppel blir slitet med tiden, normalt slitage består ofta av exponering för väder och vind, tuggas på eller till och med kläm i bildörren. Ett slitet hundkoppel måste bytas ut omedelbart då en ett plötsligt ryck från din hund kan utöva tillräckligt med kraft för att slita sönder hundkopplet. 

Dessutom brukar sömmarna där handtaget håller ihop slitas med tiden. Det är bäst att byta ut hundkopplet så fort du ser slitage Det kan även slitas nere vid haken, så håll koll där också.

Som sagt, det är inte värt att riskera din hunds säkerhet. Som med de flesta saker i livet, om din utrustning är defekt, måste den bytas ut.

Vanliga frågor om hundkoppel

Vilket är det bästa hundkopplet för en hund?

Hundkoppel HRYSPN Reflex är det hundkoppel vi anser vara bäst eftersom två handtag gör det enkelt att snabbt styra om din hund om de är på väg in i fara eller ett utfall. I våra tester visade sig det slitstarka hundkopplet slitas långsamt, höll inte dålig lukt och slets inte efter tvätt och torkning. Det finns inte mycket mer du kan begära i ett hundkoppel.

Vad är en bra hundkoppellängd för en hund?

Ett hundkoppel bör vara 150-200 cm långt. Ett 150cm hundkoppel är perfekt i trängre utrymmen så som innerstäder medans ett 200cm hundkoppel är bra för mindre allmänna områden samt för längre personer.

5/5 - (15 votes)

Kategorier: Recensioner, Hundar