Bästa Hundkopplet 2021 » Bäst i Test

Har du svårt att välja ett bra hundkoppel till din hund? Vi hjälper dig!

Bästa Hundkopplet 2021 » Bäst i Test

Det är viktigt att ha ett pålitligt koppel när du går ut genom dörren för promenad med din hund. Ingen vill ha ett handtag som är obekvämt att hålla eller ett klent konstruerad koppel som plötsligt går av.

Vi har gjort ett test av 10 olika koppel som är väldigt populära på marknaden så att du enkelt kan hitta det koppel som passar just dig och din hund.

Domesticerat.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Bästa Hundkoppel 2021

1. HRYSPN Reflex Expanderkoppel

Bästa Hundkopplet: HRYSPN Reflex Expanderkoppel

Vårt Betyg:

HRYSPN hundkoppel med dubbla handtag kommer också med bättre kontroll på din hund då den har ett extra handtag längre ner på kopplet.

Kopplet är tunt men stabilt byggd och ger bra flexibilitet för både dig och din hund. Dess vadderade handtag var de mest bekväma av alla koppel vi testade, och i våra tester var haken solid och stark.

Jag tyckte att båda dess vadderade handtag var bekväma att hålla, även på långa promenader, och neoprenvadderingen var tillräckligt tunt för att det var enkelt att hålla båda handtagen samtidigt i ena handen, och det funkade bra för mindre händer också. 

Om du går med flera hundar åt gången betyder de tunnare handtagen att du kan hålla mer än ett koppel i varje hand, vilket vi kämpade med när vi provade Flexi-koppel.

Det finns två fördelar som sålde mig helt. Den första fördelen, och även den som väger mest för mig, är att det finns ett extra handtag 50cm upp i kopplet. Det har hjälp mig extremt mycket vid vissa mindre bra hundmöten för en av mina reaktiva hundar.

Det andra är D-ringen längst upp på kopplet som kan användas till att förlänga kopplet, eller koppla det i sig själv.

Det är en stor fördel om du har en stressad hund då stressade hundar tenderar att känna sig fängslade i koppel. Långt koppel ger möjlighet för hunden att ta ut svängar och/eller ta distans från obehagliga retningar. Det ger hunden möjlighet att utföra beteenden som får den att känna sig tryggare.

Haken är robust och klarade enkelt vårt sandtest. Sanden dammades enkelt av med ett par skakningar och ett mjukt knack i marken. Kopplet håller också för tvättar: Efter att vi blötlagt den i vinäger så krävdes det endast en maskintvätt för att bli av med doften, den håller alltså inte dåliga lukter. Dess sömmar var robusta och varken krullade eller visade något tecken på slitage efter testningen, inte ens efter centrifugeringen i vår varma torktumlare.

De tunnare handtagen betyder också att du kan hålla mer än en koppel i varje hand för att gå flera hundar.

Något som jag också älskar är att den finns på nya Svenska Amazon, för er som inte vet vad det är så är det en Amerikansk E-handels jätte. Och den kostar bara strax över 100kr.


2. Hurtta Razzle Dazzle Standard Hundkoppel

Bästa Hundkopplet: Hurtta Razzle Dazzle Standard

Vårt Betyg:

Det koppel jag personligen använder är Hurtta Razzle Dazzle Standard, och det är förmodligen det bästa kopplet för de flesta ekipage.

Eftersom det är ett robust vardagskoppel med reflexer syns det väl i mörkret. Efter ett halvårs förbrukning med våra hundar och tre tvättar senare så är dom fortfarande som nya. Dom knappt slitits alls, reflexerna är fullt funktionella och kopplen har inte fångat upp någon lukt, samt att dom behöll sin form efter tre tvättar.

Det finns egentligen inte mycket mer att begära.

Kopplet är tillverkat av slitstarkt material och passar för dom flesta ändamål och för dagliga promenader. Det har ett ergonomiskt fodrat handtag för ökat grepp och bekvämlighet. Haken är tillverkad av aluminium och är alltså rostfri, slitstark och lätt.

Koppel och hake är lätt att rengöra även efter drag i sand och lera.


3. Breeder´s Expanderkoppel

Bästa Hundkopplet: Breeders expanderkoppel

Vårt Betyg:

Breeder’s Expander är helt klart kopplet jag kommer använda när jag har en hund som drar igen. Det här kopplet har dock ingen reflex eller vadderat handtag, men fördelarna väger upp det.

Det här kopplet är robust men samtidigt elastiskt vid en viss del av kopplet – vilket kommer skona båda din hund och dig. Jag har använt kopplet när min hund brukade dra och det är faktiskt grymt.

Det här kopplet är perfekt för vardagliga promenader då det är mer skonsamt för din hund vid ryck än ett vanligt koppel. Designen är väldigt enkel men den fyller funktionen väldigt bra.


4. Flexi Giant Band Flexi-Koppel

Bästa Hundkopplet: Flexi Giant Band

Vårt Betyg:

Flexi Giant Band är ett koppel jag älskar att använda då det ger mina hundar frihet samtidigt som jag har har bra kontroll över dom.

Däremot kan jag bara rekommendera det till hundägare som har full kontroll på sina hundar. Eftersom hundarna får mer frihet är det viktigt att du har kontroll på din hund, det är alltså inget att rekommendera för hundar som får utfall.

För det första är det en stor, tung enhet gjord av ABS-plast. Jag är ok med det eftersom jag tycker att det är värt att mina hundar kan få röra sig mer fritt. Det är gjort av ett tjockt brett band till skillnad från vissa Flexi koppel som har ett snöre.

Jag har haft mitt koppel i 2 år och har använt det i alla årstider vid alla möjliga miljöer, och det håller fortfarande.

Kopplet och den interna mekanismen verkar också bra byggt då den har tagit flera smällar när min 35kg hund har dragit ut kopplet fullt. Jag har också paniklåst kopplet flera gånger och det klickar in utan tecken på att det går sönder. Låsknappen är mycket lätt att använda; tryck ner huvudknappen med tummen och tryck sedan den främre knappen framåt med samma tumme. För att låsa upp, skjut helt enkelt tillbaka den främre knappen.

Koppelvalsen är utformad i en U-form för att förhindra att kopplet vrids medan den rullas in eller ut. Det förhindrar att kopplet trasslar och rullen kommer att hålla länge. 

Handtaget är också väldigt stort så man kan ha handskar på sig under vintrarna utan problem.


5. Hurtta Weekend Warrior ECO Hundkoppel

Bästa Hundkopplet: Hurtta Weekend Warrior ECO

Vårt Betyg:

Hurtta Weekend Warrior Eco är tillverkat av 100% återvunnen plast och det klarade stress testet när vi gjorde ett 5mm jack i kopplet och hängde en 50kg vikt i det. Helt enkelt ett hållbart och pålitligt koppel, med bra klimatpåverkan.


6. Baggen Expanderkoppel Reflex & Antiglid

Bästa Hundkopplet: Baggen Expanderkoppel

Vårt Betyg:

Baggen Expander är ett koppel som lindrar rycken från hunden, samt har en kombination av antiglid och reflex. Det klarade också av de flesta tester. Det är därför perfekt på vardagspromenaden med hunden.


7. Feel Active Nylonkoppel

Bästa Hundkopplet: Feel Active

Vårt Betyg:

Feel Active Nylonkoppel med karbinhake och neoprenhandtag är att slitstarkt koppel perfekt för alla typer av friluftsaktiviteter med din hund. Det klarade alla tester. Nackdelen är att karbinhaken kan vara svår att öppna och stänga för människor med mindre händer.


8. Rukka Star Hundkoppel

Bästa Hundkopplet: Rukka Star

Vårt Betyg:

Rukka Star är ett snyggt hundkoppel med insydda reflextrådar som gör att du och din hund blir extra synliga när ni är ute och promenerar. Det klarade inte riktigt av stress testet som vi ville, det 5mm jacket vi gjorde i det utökade till drygt 8mm under 6 timmar.


9. Hurtta Razzle Dazzle Stretch Hundkoppel

Bästa Hundkopplet: Hurtta Razzle Dazzle Stretch

Vårt Betyg:

Hurtta Stretch är ett mycket hållbart och tåligt, elastiskt hundkoppel från Hurtta med ett mjukt vadderat handtag som är skönt att hålla i. Det elastiska kopplet förhindrar hårda ryck och 3M-reflexer ser till att det svarta kopplet blir väl synligt i mörkret. Nackdelen är att sand tog sig in i haken vilket gjorde att den fastnade i öppet läge, men genom att trycka den upp och ner ett par gånger avtog det.


10. Hurtta Venture Hundkoppel

Bästa Hundkopplet: Hurtta Venture

Vårt Betyg:

Definitivt den snyggaste koppel vi testade. Hurtta Venture är ett säkert och bekvämt val för aktiva och entusiastiska hundar. Kopplets vadderade handtag gör det riktigt bekvämt att hålla i. Tyvärr gick det av efter ett par timmar in i stress testet.


Så valde jag ut dom bästa hundkoppel

För att lära oss vilka funktioner hundägare föredrar i koppel genomförde vi fältintervjuer på gator och hundparker med andra hundägare. 

Det finns många olika koppel på dagens marknad, med många med extrafunktioner som stretch-sektioner, tillhörande ficklampor och dispensrar för bajspåsar. Men i våra intervjuer med vana hundägare hörde vi samma sak om och om igen: Användarvänlighet och enkelhet är nyckeln.

Många upplever problem med funktioner som godispåse på handtaget då det var i vägen samt ficklampor som slår i både dig och din hund. Det är helt enkelt lättare med ett enkelt koppel och en pannlampa med godispåsen i fickan.

Ett koppel som är enkelt är mest sannolikt att nöja kunden. Det betyder en hake som är lätt att använda och fästa i sele eller koppel, ett handtag som är bekvämt att hålla i samt en bra längd för att kunna kontrollera din hund.

Det är viktigt att balansera kvalitet och pris. Om ett koppel är dyrare kan ägaren vara mindre benägen att byta ut den när den börjar visa slitage.

Mindre hundar föredrar mindre koppel. Större koppel brukar ha större hakar vilket kan ligga och skava på hunden, och skapa obehag på framförallt mindre hundar – vilket kan få dem att ogilla promenader.

Vi tittade bara på koppelband med platta band, främst i nylon, eftersom de är de vanligaste och mest prisvärda, och vi skickade vidare läder, rep och andra material som tenderar att vara dyrare och mindre hållbara.

Jag har också tagit hänsyn till hundar som har svårt med att gå i koppel. Det är en stor process att koppelträna din hund bra. Till och med en väl uppförande hund kan få nos på en härlig doft och göra ett ryck, och även småhundar kan rycka och dra hårdare än vad man tror.

hundkoppel

Jag har därför kollat på koppel som är robusta och håller måttet – men inte är otympliga eller i vägen. Jag kollade också på reflekterande koppel som jag anser är viktigt i stadsmiljö. Är du ofta ute i skogen där vilda djur som till exempel varg kan finnas rekommenderar jag istället en ficklampa eller strålkastare då reflexerna inte gör någon nytta.

Till slut valde vi 10 modeller att testa.

Så testade vi hundkoppel

Vi gick på promenader med varje koppel med flera hundar i olika storlekar, höjder och typer av selar. Hundarna väger allt från 7kg till 45kg. 

Vi hade även i åtanke hur lätt det var att fästa haken i selen eller halsbandet. Med hjälp av min vän Lisbeth har vi också fått hjälp att prova hakarna av en person med muskeldystrofi, som alltså har svårt att koppla på olika typer av hakar.

Under varje promenad band vi fast alla koppel i en lyktstolpe för att se att dom alltid är lätta att fästa om du ska till exempel knyta dina skor. Lämna aldrig en hund fastbunden obevakad!

Sedan för att testa hakarnas hållbarhet drog vi dom en kvarts mil genom terräng, sand och vatten – med hakarna skrapandes i marken. Sedan stresstestade vi kopplet och hakarna mot en vikt på 200kg.

För att testa om kopplen håller lukt och är enkla att rengöra så blötlade jag dem i vinäger i två timmar, och tvättade och torkade dem sedan i en vanlig tvättmaskin och torktumlare. Ett test som också visade hur bra varje koppel höll trots den hårda tvätten och torkningen.

Slutligen gjorde vi ett 5mm jack i varje koppel och hängde upp dom med en 50kg vikt som fästes i haken. Dom fick hänga i 6 timmar och därefter mätte vi hur mycket jacket har öppnat sig, och avvisade sedan alla koppel som hade gett med sig.

Poängen med experimentet var att på kort tid replikera upprepad stress på ett slitet koppel.

Måste jag ha ett hundkoppel?

Den som bryr sig om sin hund behöver ett bra koppel. I många kommuner är det koppeltvång på de flesta platser. 

Koppel finns inte bara för att du måste ha ett, det är kritiskt för din hunds säkerhet. Det händer faktiskt olyckor där hundar springer ut på vägar – det har hänt en anhörig nyligen och jag lovar att det inte är trevligt.

Det är inte värt att riskera din hunds säkerhet genom att hålla i ett koppel som börjar falla sönder.

När du går med din hund ska du fästa kopplet i halsbandet eller selen. Du ska helst använda sele om din hund tenderar att försöka rusa iväg eller dra.

hundkoppel

En sele är snällare för din hunds nacke vid ryck då dom skada sig med halsband.

Om ditt koppel visar slitage måste du byta ut den. Ett koppel blir slitet med tiden, normalt slitage består ofta av exponering för väder och vind, tuggas på eller till och med kläm i bildörren. Ett slitet koppel måste bytas ut omedelbart då en ett plötsligt ryck från din hund kan utöva tillräckligt med kraft för att slita sönder kopplet. 

Dessutom brukar sömmarna där handtaget håller ihop slitas med tiden. Det är bäst att byta ut kopplet så fort su ser slitage Det kan även slitas nere vid haken, så håll koll där också.

Som sagt, det är inte värt att riskera din hunds säkerhet. Som med de flesta saker i livet, om din utrustning är defekt, måste den bytas ut.

Vanliga frågor om hundkoppel

Vilket är det bästa hundkopplet för en hund?

Hundkoppel HRYSPN Reflex är det hundkoppel vi anser vara bäst eftersom två handtag gör det enkelt att snabbt styra om din hund om de är på väg in i fara eller ett utfall. I våra tester visade sig det slitstarka hundkopplet slitas långsamt, höll inte dålig lukt och slets inte efter tvätt och torkning. Det finns inte mycket mer du kan begära i ett koppel.

Vad är en bra koppellängd för en hund?

Ett koppel bör vara 150-200 cm långt. Ett 150cm koppel är perfekt i trängre utrymmen så som innerstäder medans ett 200cm koppel är bra för mindre allmänna områden samt längre personer. 200cm långa koppel är oftast en bra längd och skrapar sällan i backen mellan dig och din hund. Och istället för att köpa ett kortare koppel kan du vira den några varv runt din hand.

Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.