Basset hound

Basset Hound är en fantastisk hundras, om du är sugen på en Basset valp måste du läsa den här artikeln!

Basset Hound

Basset Hound är en hundras som avlades för att jaga småvilt, t.ex. kaniner, och används fortfarande för detta ändamål i vissa delar av världen. När dem inte är på jakt efter småvilt kan dem vara avslappnade familjehundar som älskar barn.

Allmän information om Basset Hound

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MedelPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MedelNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 10-12 år
Mankhöjd:
Hane: 30-38 cm
Hona: 28-36 cm
Vikt:
Hane: 23-29 kg
Hona: 20-27 kg
 • Ursprungsland: England
 • Ursprungsår: 1882
 • Rasgrupp: 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)
 • Smeknamn: Basset
 • Pälsstruktur: Slät, kort och tätliggande
 • Färger: Vit gulröd svart (Trefärgad), vit gul (Tvåfärgad) samt alla ”hound-färger”
Basset Hound

Historia

Bassets härstammar troligen från St Hubert Hound, en förfader till dagens Blodhund, och uppstod när en mutation i St Hubert-stammen resulterade i en kortbent eller dvärgväxt hund. Kanske hölls dvärghundarna som kuriosa och avlades senare med avsikt när man observerade deras förmåga att följa kaniner och harar under buskar och täta skogar.

Det första dokumenterade omnämnandet av en Basset Hound fanns i en illustrerad bok om jakt, La Venerie, skriven av Jacques du Fouilloux år 1585. Av illustrationerna framgår det att de tidiga franska Basset Hounds liknade dagens Basset artésien normand, en hundras som idag är populär i Frankrike.

Bassethundar var först populära hos den franska adeln, men efter den franska revolutionen blev de jakthundar för de vanliga medborgarna som behövde en hund som dem kunde följa till fots, eftersom dem sällan hade tillgång till hästar. Basset Hound tog sig till Storbritannien i mitten av 1800-talet. Lord Galway importerade ett par till England 1866 och de producerade en kull med fem valpar, men han ställde inte ut dem så dem förblev relativt okända.

År 1874 importerade sedan Sir Everett Millais en Basset Hound vid namn Model från Frankrike. Millais främjade rasen i England och startade ett avelsprogram i sin egen kennel samt i samarbete med avelsprogram som etablerats av Lord Onslow och George Krehl. På grund av sina insatser när det gäller att få publicitet för Basset Hound i England anses Millais vara ”rasens faderfigur” i England.

Han ställde för första gången ut en Basset Hound på en engelsk hundutställning 1875, men det var inte förrän han hjälpte till att göra upp ett stort bidrag till utställningen i Wolverhampton 1880 som allmänheten började uppmärksamma rasen. Några år senare blev rasen ännu mer populär när Alexandra, prinsessan av Wales, hade Basset Hounds i den kungliga kenneln. År 1882 accepterade Kennelklubben i England rasen, och 1884 bildades den engelska Basset Hound Club.

Temperament

Den vänliga Bassethunden är för avslappnad för att någonsin ha ett skarpt temperament. Dem kommer överens med alla, även barn och andra djur, och det enda som gör att han blir riktigt upphetsade är ett bra doftspår. Han är lugn inomhus men tillräckligt alert för att vara en utmärkt vakthund. Liksom alla hundar kan dem vara envisa när det gäller träning och reagerar bäst på positiva metoder som t.ex. positiv förstärkning. Bassets är flockhundar och blir olyckliga om dem lämnas ensamma hela dagen. Det är bra med sällskap av en annan hund.

Liksom alla hundar behöver Basset Hounds tidig socialisering – exponering för många olika människor, miljöer, ljud och upplevelser medans dem är unga. Socialisering hjälper till att din Basset valp växer upp och blir en välbalanserad hund.

Aktivering

Basset Hounds är vanligtvis lugna hundar som klarar sig bra även i mindre hus och lägenheter. Dem bör bo inomhus med sin familj, helst med tillgång till en gård. Dem lämpar sig inte för att leva utomhus i extrem värme eller kyla.

Bassethundar är rätt inaktiva inomhus och ligger gärna i solen hela dagen, men dem uppskattar en lång och slingrande promenad med mycket tid att nosa. Låt dig inte frestas att låta din Basset bli en soffpotatis. Bassethundar är benägna att bli överviktiga, och för mycket vikt kan belasta deras leder.

När Bassets är utomhus bör dem vara på en inhägnad gård eller i koppel så att dem inte springer iväg efter en intressant doft. Tills han är ett år gammal bör du undvika att din Basset-valp hoppar upp och ner från möbler och går upp och ner för trappor, eftersom det belastar hans framben och rygg extra mycket och kan skada hans leder. Du kan behöva hjälpa en Basset i alla åldrar in och ut ur bilen. Dem är inte särskilt bra hoppare med sina korta ben. Överväg att skaffa en ramp eller trappsteg till din hund.

Bassets kan vara självständiga och ha en egen vilja. Träna dem med lätthet, konsekvens, och positiva förstärkningar som inkluderar godis, lek och beröm. En Basset som behandlas strängt kommer helt enkelt att bli mer envis och mindre villig att lyda dig. Det bästa du kan göra är att hålla träningen intressant.

Hälsa

Bassethundar är i allmänhet friska, men liksom alla raser är dem benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. Det är inte alla Basset Hounds som får någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Basset Hound:

 • Magomvridning
 • Von Willebrand’s Sjukdom
 • Panosteit (Växtverk)
 • Glaukom (grönstarr)
 • Hudvecksinflammationer
 • Patella luxuation
 • Ögonproblem (bl.a. cherry eye och problem med ögonlock)
 • Blödarsjuka
 • Diskbråck
 • Öroninfektioner
 • Övervikt
 • Höftledsdysplasi

Skötsel

Dom fäller väldigt mycket päls, men eftersom pälsen är så kort så är det enkelt att borsta ur all lös päls. Med re

Basset Hounds har slätt, kort päls som stöter bort smuts och vatten. Pälsen är tillräckligt tät för att skydda dem i alla slags väder. Huden är lös och elastisk, vilket ger Basset sitt klassiska hängande hundutseende.

Förutom att rengöra deras öron och rynkor i ansiktet samt torka upp dreglet dem lämnar efter sig så är Basset Hounds lätta att vårda. Deras korta pälsar stöter bort smuts och vatten. Dem behöver sällan badas (om de inte har rullat sig i något särskilt stinkande), och det räcker med att borsta igenom dem med en borste, en grov trasa eller en hundhandske en gång i veckan för att hålla deras päls i gott skick. Bassethundar fäller hela året, men om du borstar dem varje vecka bör detta inte vara något problem.

Basset Hounds öron är långa och släpar ofta mot marken, så dem brukar bli väldigt smutsiga. Öroninfektioner är också ett problem eftersom luften inte cirkulerar så bra i öronen. Rengör insidan av din Basset Hounds öron minst en gång i veckan med en öronrengöring som rekommenderas av din veterinär, torka av utsidan av öronen för att avlägsna all smuts, rengör ansiktsrynkorna med en fuktig trasa och torka dem ordentligt, och kontrollera de stora tassarna efter sår mellan tårna.

Barn & Djur

Bassets är förtjusta i barn och trivs bra med dem. Lär alltid barnen hur dem ska hantera och röra vid hundar, och övervaka alltid alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna biter eller drar i öron eller svans. Lär ditt barn att aldrig närma sig en hund när den sover, äter eller att försöka ta bort hundens mat. Ingen hund bör någonsin lämnas utan tillsyn med ett barn.

Eftersom Basset är en flockhund tycker dem om andra hundars sällskap och kan även komma bra överens med katter, särskilt om dem introduceras i tidig ålder.

Vanliga frågor om Basset Hound

Vad kostar en Basset Hound?

En basset hound kostar typiskt runt 15 000kr. Vart i landet du bor och vilka meriter föräldradjuren har kan påverka priset.

Kategorier: Hundraser, Hundar