Basenji

Basenji är en spännande hundras från Centralafrika och vi berättar vad du behöver veta innan du skaffar en basenji valp!

Basenji

Basenji är en nyfiken, intelligent och energisk hundras som kommer från centrala Afrika. Basenji har en ovanlig skällning som låter som skratt. Dem är mycket aktiva och kräver mycket motion för att hålla sig stimulerade. Basenji har använts för att jaga småvilt som gnagare, kaniner, fåglar och antiloper på grund av deras styrka och uthållighet.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos den här rasen är dess intelligens; de lär sig snabbt och lätt eftersom de är ivriga att behaga sina människor, men ibland kan dem vara envisa om de inte tränas väl i tidig ålder. Den här hundrasen lämpar sig bäst med ägare som är konsekvent och kunnig som använder sig av positiv förstärkning.

Allmän information om Basenji

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MedelPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Nej
Kräver motion: MellanNära till skall:
Träningsvillig: MellanAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 12-16 år
Mankhöjd:
Hane: 41-43 cm
Hona: 38-41 cm
Vikt:
Hane: 10-12 kg
Hona: 9-11 kg
  • Ursprungsland: Demokratiska republiken Kongo
  • Ursprungsår: 1939
  • Rasgrupp: 5 (Spetsar och urhundar)
  • Smeknamn:
  • Pälsstruktur: Kort, blank, åtliggande med väldigt fin struktur. Ingen underull
  • Färger: Rent svart och vit, röd och vit, svart med rostrött och vitt, brindle
Basenji

Historia

Basenji hunden är en jakthundsras som kommer från Demokratiska republiken Kongo i Afrika. Den brukar också kallas den afrikanska skallösa hunden, eller helt enkelt ”Basenji”. Denna unika hundras har funnits i mer än 2 000 år och användes främst som sällskapshund till stamfolk i Centralafrika för att sedan användas till att jaga småvilt som gnagare. Basenjis namn kommer från två olika kongolesiska ord: ban betyder skog eller buske;och ziji betyder liten.

Temperament

Den här rasen skäller inte men kan producera olika ljud som liknar ett sådant om den är skrämd eller arg; typiskt sett en morrning eller joddling. De är bra vakthundar på grund av sin vaksamma och territoriella natur.

Basenji är en liten, kompakt hund som vanligtvis väger mellan 9-12 kg. Den har kort päls utan underull, spetsiga öron och en svans som sitter högt upp på rumpan. Denna hundras finns i fyra olika färger: rent svart och vit, röd och vit, svart med rostrött och vitt, brindle. Den har en ovanlig gångstil när den går på grund av sin mycket speciella höga gång som ger ett intryck av att hunden nästan dansar när den går.

Aktivering

Basenjis är intelligenta hundar som är lättlärda, men är också väldigt envisa och självständiga. De kräver mycket motion och behöver hållas sysselsatta, annars blir dem uttråkade och destruktiva. Basenji bör om möjligt socialiseras när de är små eftersom det kan göra dem till mer självsäkra hundar senare i livet.

Hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en Basenji är mellan 12 till 16 år, vilket anses vara medel för många raser nuförtiden. Basenji är överlag en ganska frisk ras, men det förekommer vissa genetiska sjukdomar. Dessa sjukdomar kan undvikas om du är noggrann med att föräldradjuren inte har dom.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Basenji:

  • basenjiretinopati (sjuklig förändring av hundens näthinna)
  • fanconis syndrom (njurarna fungerar inte normalt)
  • Det förekommer även ögonsjukdomar

Skötsel

Dom fäller inte särskilt mycket päls och likt katter tvättar dem sig själva. Om du borstar igenom din Basenji en gång i veckan samtidigt som du klipper hundens klor ser över att öronen är friska så kommer du hålla din hund i toppskick.

Barn & Djur

Basenji anses vara en relativt bra hundras för barn, men precis som andra hundar behöver både hunden och barnet lära sig att hantera och respektera varandra. Dem är lekfulla och energiska, men också milda och kärleksfulla. Basenji är också vanligtvis bra med andra hundar, men kan vara territoriella med katter.

Vanliga frågor om Basenji

Kan en Basenji skälla?

Basenji kan skälla väldigt dovt när dem känner sig hotade. Normalt sett gör dem andra ljud ifrån sig som ylande och joddlande. Dem kan också morra.

Vad kostar en Basenji valp?

En Basenji valp kostar från 10 000kr. Normalt för en skk registrerad hund som är frisk och veterinär besiktigad får du betala 12 000kr men priserna sätts individuellt av uppfödarna.

Kategorier: Hundraser, Hundar