Bäddträna hund – så gör du! (3 enkla steg)

Bäddträna din hund för mer benutrymme i sängen!

bäddträna hund

Även din hund behöver en god natts sömn för att vila upp sig och sina muskler. Om det inte längre finns någon plats kvar i din säng för din hund, kanske har en annan människa fått ta över platsen, eller om du helt enkelt inte vill dela din säng med din hund, så ska jag berätta hur du bäddtränar din hund. 

Att lära din hund att sova i sin egen hundbädd kan verka som en svår uppgift med uppenbara frågor som: Känner min hund sig utelämnad om hen inte får sova med mig? Tror min hund att jag inte älskar hen om jag kräver att hen ska sova på golvet? Att helt plötsligt sluta sova bredvid din hund kan bli känslosamt för både dig och din hund, men att lära en hund att sova i sin egen hundbädd är enkelt. 

Tips: Hitta den bästa hundbädden för Din hund.

Följ dessa träningstips så kan du lära din hund att sova lugnt och bekvämt i sin egen hundbädd.

 1. För hård hundbädd? För mjuk hundbädd? Precis rätt hundbädd!

  Det första är att välja en hundbädd som passar din hund. 
  Att hitta rätt säng för din hund är ungefär som att hitta rätt kudde för dig. Du kan behöva testa några olika alternativ tills du hittar den perfekta, och när du har hittat den kommer din hund att visa ökat intresse

  Tänk på hur din hund gillar att sova. Om din hund gillar att sova ihoprullad som en boll, är det rimligt att du väljer en hundbädd med kanter som inte är mycket större än din hunds kroppslängd. Hundbäddar med mjuka sidoväggar är perfekta för att hålla din hund varm samtidigt som dem får en trygghetskänsla när de sover. Å andra sidan, om du har en hund som gillar att sprida ut sig och inte verkar få tillräckligt med utrymme när de sover, så kanske det är bäst med en platt hundbädd med gott om utrymme för att sträcka sig.

 2. Timing är allt

  Om du köper en hundbädd och märker att din hund inte verkar bli bekväm med den kan du överväga att prova en annan form, tyg eller fyllning. Det är sällan något problem att byta in din hundbädd.
  Att lära din hund att sova i sin egen hundbädd kräver lite mer än tålamod och upprepning. Det kan ta två eller tre sömnlösa nätter för att få din hund att förstå att de inte längre sover i sängen med dig och istället sover på en ny plats.

  Man tappar ofta tålamodet när man sover dåligt och tålamod är nyckeln när du lär din hund något nytt. Så om och när du bestämmer dig för att träna din hund att sova i sin egen hundbädd, gör det på en helg eller en tid då ditt schema är lite mer flexibelt. På så sätt kan du kompensera för sömnen du kan förlorar under de nödvändiga träningskvällarna.

 3. Utförandet

  Du har hittat en hundbädd som din hund gillar, och du har valt den perfekta helgen för att bäddträna din hund. Då ska vi gå in på detalj!

  Det första steget för att träna din hund att sova i sin egen säng är att lära dem vad ”gå och lägg dig” betyder. ”Gå och lägg dig” är typ av kusin till ”ligg.” Eftersom din hund kan ”ligg” så är ”gå och lägg dig” ett enkelt tillägg. 

  Med en godbit i handen kan du leda din hund till sin säng och säga ”gå och lägg dig.” Om din hund behöver hjälp med att lägga sig ner, hjälp hen genom att hålla godis mellan fingrarna och placera den något framför och mellan hundens framben, långt ner, samtidigt som du drar den framåt. För att nå godisen behöver hunden lägga sig ner.

  När din hund väl har lagt sig för att nå godisen, säg ”bra gå och lägg dig!” och belöna med godis. Under dem kommande dagarna när du ser din hund vila i sin nya hundbädd, viska ”bra gå och lägg dig” så att hen börjar förstå att ”gå och lägg dig” betyder att slappna av. Med upprepning och positiv förstärkning bör din hund förstå ”gå och lägg dig” på nolltid.

  Nu när din hund vet att det gör dig glad när hen slappnar av i sin hundbädd, placera hundbädden bredvid din säng. Det är mycket mer troligt att din hund sover glatt i sin säng om det är på en plats som han kan höra, se och dofta dig.

  Ta fram ett par godisar och säg ”gå och lägg dig” till din hund, lägg dig i din säng och var
  snabb med att belöna innan hunden gör fel. Varje gång hunden hoppar upp i sängen förstärks beteendet.
  Upprepa och förläng tiden innan du belönar tills din hund förstår att hen ska ligga kvar.

Att upprepa den här övningen under ett par dagar hjälper snabbt din hund att lära sig att glatt sova i sin egen hundbädd, snarare än i din säng.

Hundar älskar att lära sig så använd dig av lugn och positiv förstärkning – oavsett vad du försöker lära – så hjälper du din hund att förstå exakt vad du vill. Att vakna gång på gång under natten kan snabbt bli frustrerande så var tålamod och kom ihåg – om din hund inte gör vad du säger beror det på att hen helt enkelt inte vet vad du vill.

En hund som förstår vad du vill och vet hur hen ska göra för att göra dig glad är en självsäker, glad hund. 

Det kan tyckas vara jobbigt att avvisa din hund från sängen, men du ska inte förmänskliga hundens känslor. Om du ger din hund ett bekvämt alternativ och låter hen veta att du är nöjd när du ser hen vila i den, så kommer din hund gärna övergå till den nya sovplatsen.

Att lära din hund att sova på en ny plats kräver lite arbete av dig men det kommer ge dig mer benutrymme i slutändan.

Tips: När du tränar din hund ett nytt kommando, använd små men högvärdiga godisar, så kan du belöna din hund utan att fylla magen för snabbt.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning