Avmaska hund – symtom & rekommenderade preparat

Undrar du hur du ska avmaska din hund? Vi berättar om vilka avmaskningspreparat som är rekommenderade, hur du gör och vilka symtom som kan uppkomma vid maskinfektion!

Avmaska Hund

Att avmaska hund är en viktig del som måste göras för alla valpar. En leveransklar hundvalp bör vara avmaskad av uppfödaren mot spolmask men hunden behöver avmaskas minst en gång till några månader efter att du fått hem din hundvalp med ett bredare spektrum som täcker fler parasiter.

Uppfödare bör avmaska hundvalpar mot spolmask. Vid 6-12 månader skall hunden avmaskas igen med ett bredare spektrum som ger effekt mot flera olika parasiter, förslagsvis med avmaskningsmedlet Milbemax. En vuxen hund bör aldrig rutinmässigt avmaskas utan att vara testad positiv för en viss maskinfektion.

I den här artikeln berättar jag om symtom för maskinfektion, hur du avmaskar din hund, vilka avmaskningsmedel du kan använda samt vad du bör tänka på innan du avmaskar din hund och hur du förebygger maskinfektion hos hundar!

Symtom & tecken för maskinfektion hos hund

Symtom för en maskinfektion som innebär att din hund behöver avmaskas inkluderar följande:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Tjock rund buk
  • Buksmärta
  • Hosta
  • Torr och matt päls
  • Dålig tillväxt
  • Avmagring trots att hunden äter
  • Mask i avföringen (spolmask)
  • Ser ut som risgryn i avföring eller runt anus (bandmask)

Hur avmaskar jag min hund?

De flesta avmaskningsmedel ges oralt till din hund. Här är en steg-för-steg guide hur du ska göra.

  1. Vid behov gör ett avföringsprov för att se vilka maskar som hunden bär på.
  2. Väg din hund för att ta reda på hundens exakta vikt.
  3. Välj ett avmaskningspreparat som passar din hund.
  4. Ge hunden den dos avmaskningsmedel enligt förpackningens eller veterinärens anvisningar oralt, antingen direkt i hundens mun eller tillsammans med hundmat.
  5. Beroende på avmaskningsmedel kan du behöva upprepa steg 4 upp till 3 gånger.

Receptfria avmaskningsmedel

Det finns olika receptfria avmaskningsmedel för hundar som täcker olika spektrum av parasiter. Nedan är de vanligaste avmaskningsmedel för hundar, är du osäker vilket avmaskningspreparat som är bäst för din hund bör du rådfråga din veterinär eller apotek.

  • Banminth. Banminth avmaskninsmedel är en pasta som ges oralt och används främst av uppfödare för att avmaska hundvalpen mot spolmask. Vid behov ger man en till avmaskningsdos efter 14 dagar.
  • Milbemax Liten & Milbemax Stor. Milbemax finns i två storlekar, för små- och stora hundar och är tabletter som ges en gång när du ska avmaska hund. Milbemax avmaskningsmedel är effektiv mot spolmask och bandmask, men har även bra effekt mot dvärgbandmask.
  • Axilur. Axilur är ett avmaskningsmedel som har god effekt mot spolmask, bandmask och larver. Axilur ges tre gånger utspritt på tre dagar.
  • Flubenol. Flubenol är ett effektivt avmaskningsmedel med en förfylld oral spruta som ges oralt till hunden tre dagar i följd. Flubenol är effektivt mot spolmask, bandmask, hakmask och piskmask.

Innan du avmaskar din hund ska du se till att ha vägt hunden för att kunna få reda på hur mycket avmaskningsmedel din hund behöver då doseringen är baserad på hundens vikt.

Det är viktigt att du enbart avmaskar din hund mot den sortens mask som den bär för att undvika att parasiter blir resistenta mot avmaskningsmedel.

Receptbelagda avmaskningsmedel

Ofta när man får ett receptbelagt avmaskningsmedel så är det ett recept på ett receptfritt avmaskningsmedel man får. Anledningen till att man får ett recept utskrivet är för att doseringen kan skilja sig mot vad det receptfria avmaskningsmedlet säger, det kan också vara ett särskilt effektivt avmaskningsmedel mot en specifik mask hunden bär.

Däremot finns inte alla receptbelagda avmaskningsmedel att köpa receptfritt på apotek. Det finns avmaskningsmedel för hundar som t.ex. droppas på hunden, så kallat spot-om preparat, vid de fall där hunden har väldigt svårt att ta tabletter oralt.

Avföringsprov/träckprov

Om du har en vuxen hund och är osäker på om den behöver avmaskas så bör du i första hand göra ett avföringsprov. Det finns två sätt att göra ett avföringsprov på din hund som du misstänker behöver avmaskas.

Avföringsprov hos veterinär

Du kan alltid få hjälp av din veterinär där dem kan ta avföringsprov. Du kommer i de flesta fall inte få svar samma dag då dessa prov behöver analyseras på ett laboratorium vilket ofta tar upp till en vecka.

Avföringsprov hemma

På apotek kan du köpa avföringsprov till din hund så att du själv kan ta ett avföringsprov på den hund du misstänker behöver avmaskas.

De avföringsprov du köper på apotek, exempelvis Kollamasken Smådjur, är ett provtagningskit som du använder för att upptäcka parasiter och mask hos din hund. Dessa prover behövs skickas in på analys till ett laboratorium via posten som berättar om hunden har mask, och vilka typer av maskar hunden bär så att du kan använda rätt avmaskningsmedel till din hund.

Vissa veterinärer är okej med att du i en behållare fångar in en liten del avföring som du tar med till veterinären för att sedan skickas på analys direkt från din veterinär.

Inget avföringsprov eller så kallat täckprov ger dig svar på direkten när du letar efter mask i din hunds avföring. Alla dessa prover behöver skickas in på analys vilket ofta tar upp till en vecka.

Avmaskning av valp

I regel avmaskar uppfödaren hundvalpen mot spolmask innan leverans och beroende på avmaskningsmedel man har använt kan antalet avmaskningar och sista avmaskningen skilja något från olika uppfödare eller individer. Det är viktigt att du för en dialog och frågar din uppfödare när valpen sist avmaskades och om du behöver ge någon sista dos själv efter leverans.

Du bör avmaska din hund igen vid 6-12 månader ålder, dock med ett bredare spektrum som tar död på fler möjliga parasiter som spolmask, bandmask och dvärgbandmask.

Avmaskning av vuxen hund

Din vuxna hund ska endast avmaskas om du är helt säker på att hunden har mask.

En vuxen hund som anses vara frisk och inte tillhör något undantagsfall behöver normalt sett inte avmaskas så länge det inte finns symtom för maskinfektion.

Avmaskning i samband med resa

Att avmaska sin hund är ett vanligt krav från vissa länder du kanske planerar att resa till med din hund. Det är viktigt att du kollar upp vilka regler som gäller för just det land du planerar att besöka.

Ofta kräver dessa länder veterinärintyg på att din hund är avmaskad, och då hjälper det inte att du har avmaskat din hund hemma och sparat kvitto på det. I dessa fall behöver du uppsöka veterinär som avmaskar din hund och ger ett intyg på att hunden är avmaskad.

Smittvägar

Valpar blir ofta smittade redan innan de föds i de fall tiken bär på mask. Hundvalpar kan också bli smittade av mask när de dricker tikens mjölk i sina tidiga dagar. Därför är det väldigt viktigt att uppfödaren tar sitt ansvar och ser till att alla hundvalpar är avmaskade innan leverans.

Det är däremot inte helt ovanligt att vuxna hundar också blir smittade av maskinfektioner och sedan behöver avmaskas. Ofta blir vuxna hundar smittade av maskinfektioner i samband med att de äter något. Det kan vara allt från smådjur med smitta till avföring från en annan hund som bär maskinfektion där ägaren inte plockat upp bajset. De kan också få i sig maskägg från sin omgivning, t.ex. om dem nosar där en smittad hund har bajsat trots att avföringen är bortplockad.

Dvärgbandmask

Dvärgbandmask är en parasit som främst lever i räv och mårdhundar och har till större delen synts i östra Europa. Det förekommer däremot fall i Sverige där dvärgbandmasken har synts till och även hundar, människor och gnagare kan smittas av denna typ av maskinfektion.

Hundar, rävar och mårdhundar visar inga tydliga symtom på att dem bär den här maskinfektionen och misstänker du att din hund gör det är det bättre att du skickar in ett avföringsprov istället för att direkt avmaska din hund mot dvärgbandmask.

Du kan läsa mer om dvärgbandmask på Jordbruksverket.

Hundägare har ett ansvar att förebygga smitta

Du som hundägare bär det ansvar att inte sprida eventuella maskinfektioner eller andra smittor till din omgivning. För att förebygga smittspridning bör du tänka på följande:

  • Plocka upp hundens avföring
  • Begränsa hundens kontakt med andra djur och hundar
  • Låt inte sjuka djur träffa friska djur
  • Var uppmärksam på din hunds tillstånd och kontakta veterinär vid misstänkt smitta
  • Använd endast antibiotika vid behov för att minska antibiotikaresistens
  • Vaccinera och avmaska hund enligt veterinärens ordination
  • Var extra försiktig med importerade hundar
  • Tvätta händerna efter att du vidrört mat- eller vattenskål samt hundfoder men även efter du plockat asvföring
  • Rengör redskap du använder till fler djur

Hur vet man om en hund har mask?

Att en hund har mask syns sällan med direkt synliga symtom och kan därför vara svårt att tolka. Eventuella symtom kan visas i form av kräkningar, diarré, svaghet, dålig tillväxt trots att hunden äter bra, hosta, livlös päls eller buksmärtor.

Kan man avmaska hund för ofta?

En hund kan avmaskas för ofta. Om hunden avmaskas regelbundet kan parasiterna bli immuna mot avmaskning, vilket är varför avmaskning endast skall ske vid tecken på mask enligt Läkemedelsverket.

Vad händer om man inte avmaskar en hund?

En hund som inte avmaskas kan bli väldigt sjuk och få fysiska smärtor i t.ex. buk. Symtom för hundvalpar som har mask kan vara buksmärtor eller svullen buk.

Kategorier: Artiklar, Hundar