Australian Shepherd

Är du nyfiken på den vackra Australian Shepherd hunden? Vi berättar det du behöver veta innan du köper en aussie valp!

Australian Shepherd

Australian Shepherd är en hundras som man ofta tror kommer från Australien, men i själva verket är dom framavlade i USA som vall- och vakthund. Dom finns i två olika typer, arbetande- och utställningsaussie. Utställningsaussie är generellt sett lugnare och har ofta ett mer utmärkt useende, medans arbetande australian shepherds ofta är mindre, fullspäckade med energi och finns mer sällan i merle-färger.

Allmän information om Australian Shepherd

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: LiteLivslängd: 13-15 år
Mankhöjd:
Hane: 51-58 cm
Hona: 46-53 cm
Vikt:
Hane: 25-32 kg
Hona: 16-25 kg
 • Ursprungsland: USA
 • Ursprungsår: 1957
 • Rasgrupp: 1 (Vall- boskaps- och herdehundar)
 • Smeknamn: Aussie
 • Pälsstruktur: Måttligt grov med underull. Pälsen är rak eller vågig och medellång.
 • Färger: Blue merle, svart, rödbrun merle, rödbrun; alla med eller utan vita tecken och/eller tan-tecken
Australian Shepherd

Historia

Man kan tro att den här hundrasen är från Australien men hundrasen har troligen sitt ursprung i Europa. Under 1800-talet importerades massor av hundar till USA, genom Australien varpå Australian Shepherd fick sitt namn. Uppfödare i USA har fortsatt utvecklingen av dessa hundar och bevarat dess mångsidighet, de utpräglade vallnings- och vaktegenskaperna, hundens förmåga att arbetar självständigt och dess vackara och tilltalande utseende.

Personlighet

Australian Shepherds ska ha att jämnt och stabilt humör. Dom är i allmänhet vänliga men kan bli utåtagerande vid understimulans. Rasen är ofta ganska skällande på grund av dess starka vaktinstinkter. Vid möten av nya människor, hundar eller andra djur är aussies ofta reserverade men ska aldrig vara skygg, rädd eller aggressiv – det är självklart individuellt men stimulering och socialisering hjälper!

Aussies intelligens gör att dom verkligen behöver aktiveras, det räcker inte med att gå på promenader – även om dom är av det längre slaget.

Jag äger själv en Australian Shepherd och upplever att dom har väldigt mycket integritet. Dom är extremt tålmodiga men kan säga ifrån mot obehag, t.ex. om ett barn klappar hunden för hårt.

Träning

Australian Shepherds är intelligenta, lättlärda, lyhörda och extremt arbetsvilliga. Dom har kraftiga vall- och bruksegenskaper och behöver därför jobba dagligen. Dom har ett ganska lätt temperament men kan vara rätt skarpa. Understimulerade aussies tenderar att hitta på egna arbeten, ofta i form av vad vi människor ser som ett destruktivt beteende.

Det är viktigt att du som hundägare ser till att din Australian Shepherd får den mentala och fysiska stimulans som dom behöver.

Tecken på att din aussie är understimulerad:

 • Dom kan bli utåtagerande och reaktiva
 • Dom kan bli destruktiva
 • Dom kan visa sitt missnöje genom att ”gnälla” eller ”knorra”
 • Dom kan stå och ”trampa” på en och samma plats
 • Dom blir för exalterade när dom väl får träna eller arbeta
 • Den visar tecken på allmän rastlöshet, ex. att dom går runt, slår med tassarna i golvet m.m.

Hälsa

Aussies är i allmänhet en frisk ras. För att få registrera en aussie hos SKK krävs det att föräldradjuren har känd höftledsstatus, mentalstatus och att alla rutor i protokollet är ikryssade. På rasklubbens hemsida kan du läsa mer om idealprofilen och protokollet.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Australian Shepherd:

 • höftledsdysplasi
 • armbågsdysplasi

Skötsel och pälsvård

Australian Shepherds fäller måttligt med päls, det är viktigt att pälsen borstas igenom ett par gånger i veckan för att undvika att den långa pälsen tovas. Med regelbunden borstning och en dusch vid behov så kommer du hålla pälsen i topp-skick. Glöm inte att klippa klorna ett par gånger i månaden samt frisera tassarna på vintern för att undvika att is byggs upp mellan trampdynorna.

Barn och andra hundar

Aussies går generellt bra ihop med barn. Det är dock viktigt att du lär både hunden och barnen att hantera varandra med respekt. Lämna aldrig ditt barn obevakat med en hund.

Australian Shepherd älskar att bo med andra hundar av motsatta könet eftersom dom uppskattar sällskap och ogillar att vara ensamma – så länge som dom introduceras i valpålder. Dom kan däremot ha väldigt svårt att bo med samkönade hundar och hundar som väldigt hastigt introduceras till deras liv och vardag.

Vanliga frågor om Australian Shepherd

Vad kostar en Australian Shepherd?

En australian shepherd kostar vanligtvis upp till 15 000kr. Beroende på uppfödare, rastyp och päls kan dom kosta upp till 25 000kr.

Betygsätt den här sidan
Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.