Australian cattledog

Vi hjälper dig med det du behöver veta innan du köper en Australian Cattledog valp!

Australian Cattledog

Australian cattledog är en hundras som har sitt ursprung i Australien. De föddes upp för att driva större hjordar av boskapsdjur, men dem är även en bra familjemedlem för familjer som är riktigt aktiva!

Australian cattledog är intelligenta och energiska hundar med en naturlig vakt- och vallinstinkt. Dem behöver mycket motion och mental stimulans för en frisk och sund hund. Australian cattledog är vanligtvis vänlig mot barn, andra hundar och främlingar, men det kan finnas undantag beroende på den enskilda hundens temperament.

Allmän information om Australian Cattledog

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: Kan varaLivslängd: 13-15 år
Mankhöjd:
Hane: 46-51 cm
Hona: 43-48 cm
Vikt:
Hane: 15-16 kg
Hona: 14-16 kg
 • Ursprungsland: Australien
 • Ursprungsår: 1903
 • Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
 • Smeknamn: Heelers
 • Pälsstruktur: Täckhåret är tätt, rakt och hårt. Underullen är kort och tät.
 • Färger: röd- eller blåspräcklig päls
Australian Cattledog

Historia

Rasen kommer från Australien och tillkom genom korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Den första rasstandarden godkändes 1903. Rasen är framavlad för att kunna hantera gigantiska boskapshjordar. Australian cattledog, som blev slutresultatet, är hårdföra hundar som tål hetta och ansträngning. Dem här hundarna vallade inte på traditionellt vis, dem sprang bakom boskapsdjuren och bet dem i bakbenen – därav fick dem sitt smeknamn heelers.

Temperament

Australian cattledog är intelligenta och energiska hundar med en naturlig vaktinstinkt och vallinstinkt – med det sagt är dem energiska skällande hundar.

En Australian cattledog behöver mycket motion och mental stimulans. De är inte den bästa hunden för lägenhet, eftersom dem behöver mycket utrymme för att springa och träna.

Aktivering

En Australian cattledog behöver mycket motion och mental stimulans. Det är rekommenderat att du börjar med en hundsport, helst vallning, om du tänkt köpa en australian cattledog valp.

Hälsa

Australian cattledog är i allmänhet en frisk ras, men som alla raser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Alla australian cattledogs bör få regelbundna veterinärkontroller för att kunna fånga upp eventuella hälsoproblem tidigt.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Australian Cattledog:

 • höftledsdysplasi
 • armbågsdysplasi
 • ögonproblem

Skötsel

Till skötseln hör att borsta pälsen var eller varannan dag, kontrollera ögon och öron varje vecka, klippa klorna varannan vecka samt ett bad i månaden. Australian cattledog fäller päls under hela året, men fäller mer under de varmare månaderna. Du kan behöva borsta din australian cattledog ännu mer under denna tid för att minska mängden päls i hemmet.

För att hålla din australian cattledog glad och frisk behöver dem följande:

 • Mycket motion och mental stimulans.
 • Hälsosam kost. Hundfoder av god kvalitet samt färska grönsaker och frukter som mellanmål och godis.
 • Regelbunden pälsvård för att hålla deras pälsar vackra!

Barn & Djur

Generellt sett är australian cattledog är mycket bra när det gäller barn. De trivs bäst med äldre, hänsynsfulla barn som vet hur man leker försiktigt och säkert. Barnen bör lära sig att inte närma sig australian cattledogs som äter eller sover! Australian cattledog är vanligtvis vänlig även mot främlingar, men det kan finnas undantag beroende på den enskilda hundens personlighet.

Vanliga frågor om Australian Cattledog

Vad kostar en Australian Cattledog?

En australian cattledog kostar från 12 000kr. Priset ska däremot inte överstiga 17 000kr för en frisk, veterinärbesiktigad och skk-registrerad australian cattledog valp.

Kategorier: Hundraser, Hundar