Att äga en pudel med barn (4 bra fördelar)

Pudel med barn

Om du har barn och går i tankarna på att skaffa en hund så är det viktigt att hunden går ihop med barnen. Därför tänkte jag prata lite med dig om hur pudlar och barn fungerar tillsammans.

Är Pudel en bra hundras för småbarn?

Pudlar går bra ihop med barn. Pudelns höga energinivå matchar ofta barnens energi. Pudlar är mycket kärleksfulla och försiktiga, vilket gör dem till perfekta hundrasen för småbarn. Av alla olika typer av pudlar så är dem större pudlarna bättre med barnen.

Pudel – Rasinfo, Kostnad, Temperament (& Vanliga Sjukdomar)

Nu när du vet att pudlar och barn fungerar tillsammans så finns det några saker du vill veta innan du välkomnar en pudel till ditt hem. Jag kommer att förklara var och en av de egenskaper som dina barn antingen kommer att älska och hata.

Pudlar och barn

När det kommer till barn och hundar så finns det oerhört många raser som passar bra med barn. Det finns dock vissa raser som absolut inte borde hamna i en barnfamilj.

Lyckligtvis har pudlar alla egenskaper som krävs för att leva med barn.

Några av de viktigaste egenskaperna för att en hund ska anses vara bra med barn är:

 • Tillgivenhet
 • Lekfull
 • Försiktig
 • Vänlig
 • Alert
 • Kelig
 • Tålamod

Pudlar uppfyller alla dessa kvalifikationer.

Filmer vinklar oftast pudelns beteende, många tror inte det men pudlar är faktiskt mycket lekfulla, atletiska och i allmänhet roliga hundar. De är den perfekta lekkamraten för dina barn.

Pudlar är hundar med mycket hög energi.

Om du tillåter dem kan pudlar leka hela dagen. Pudlar älskar helt enkelt att springa runt och leka.

Detta är en av många anledningar till att pudlar passar bra med barn. Dina barn och din pudel kommer att ha kul tillsammans. Allt du behöver göra är att helt enkelt ta ut din pudel och dina barn, så kommer lekarna att börja.

Men i slutet av en lång lekdag vill du ha en hund som kan varva ner och komma in för att ta det lugnt.

Pudlar är lika trevliga ute som inne.

pudel på promenad

Pudlar kan enkelt övergå mellan olika aktiviteter (de kan till och med vara bra exempel för dina barn).

Om du vill ha en hund som hoppar upp i soffan med dig som är kärleksfull och gosig så är pudel en ras för dig.

Detta är särskilt bra för barn som ibland inte delar med sig av sina känslor. Att ha en pudel vid sin sida att krama är en väldigt bra tröst för barn.

Pudlar är bra servicehundar och de kommer att tjäna din familj bra.

Kan pudel bo i lägenhet? – En komplett guide

Detta är kanske en av de bästa egenskaperna som en pudel har, deras förmåga att växla mellan uppgifter. För vissa hundar är det svårt att varva ner när de väl har blivit exalterade. Pudlar kan dock enkelt övergå mellan olika aktiviteter (de kan till och med vara bra exempel för dina barn).

En annan egenskap som människor ofta letar efter hos en sällskapshund är hur alert den är.

Den här egenskapen är viktig för en sällskapshund som många vill ska agera vakthund när dem inte är hemma. Pudlar är extremt vaksamma. Faktum är att de ofta hoppar när de är exalterade eftersom dem är så taggade.

Med drag av vakt kommer pudlar sannolikt att varna dig innan någon kommer. Detta är bara en av de många fantastiska egenskaper som gör din pudel så bra för barn.

Vilken typ av pudel är bäst för barn?

Nu när vi har kommit fram till att pudlar är bra med barn kan vi bli lite mer specifika.

Det finns fyra vanliga typer av pudlar:

 • Toypudel
 • Dvärgpudel
 • Mellanpudel
 • Storpudel

Var och en av dessa pudlar har titeln efter deras storlek. Storpudeln, som är originalet, är den största, med medelpudel och dvärgpudel i mitten, och toypudel är den minsta.

MankhöjdVikt
Toypudel24–28 cmhögst 4.5 kg
Dvärgpudel28-35 cm5-10 kg
Mellanpudel35-45 cm10-20 kg
Storpudel45+ cm20+ kg

Nu kanske du tänker: ”har pudelns storlek betydelse för mina barn?”

Ja! Storlek spelar roll!

Jag antar att du har barn så jag behöver inte förklara för dig hur dem är. Men på grund av de saker som barn gör är det viktigt att ha en hund som är väldig tålmodig och klarar av tuffare lekar.

När det kommer till vilken storlek som är lämpligast för barn så är storpudel den bästa pudeln för dig.

Anledningen till att det inte är så lämpligt att ha en toypudel är just för att dem är små. Om ditt barn tar tag i toypudelns ben för hen vill dansa så kan toypudeln skadas avsevärt.

Vad ditt barn ser som en harmlös lek kan skada din hund.

Med en leksakspudel kan du ha höga veterinärräkningar för att ta hand om pudeln. Men med en standardpudel borde det inte vara så mycket problem, om någon. Standardpudlar har en robust byggnad som tål barn.

Även om det är mest lämpligt med toypudel så finns det många familjer som helt enkelt vill ha en liten hund.

Om du är en av dem så är det självklart okej. Köp en toypudel. Du måste dock ta dig tiden att lära dina barn hur man behandlar pudeln.

pudel som är barnvänlig

Toypudel

Toypudlar anses vara minst lämpliga för familjer med barn. Även om dem också har de flesta av dem fantastiska egenskaperna större pudlar har, så är dem små och inte lika bra med barn.

Toypudlar har av alla olika typer av pudlar ryktet att kunna bita eller säga ifrån mot barn.

Tålamod är inte en lika stark egenskap hos toypudlar som det är hos större pudlar.

Naturligtvis är varje individ annorlunda. Det finns många toypudlar där ute som är otroligt söta och tålmodiga. Men av alla pudlar så är det toypudeln som är minst trolig att gå ihop med barn.

Dvärgpudel

Dvärgpudlar passar perfekt för familjer.

Av alla typer av pudlar anses dvärgpudeln vara den mest tillgivna. Du kan räkna med att minipudlar gosar med dig och dina barn i soffan.

Dvärgpudlar är tillräckligt stora för att barn inte ska skada dem lika lätt.

Det är dock fortfarande viktigt att lära dina barn hur man hanterar en pudel.

Mellanpudel

Mellanpudlar fungerar lika bra i barnfamiljer, allra helst i familjer som älskar att bada.

Av alla pudlar anses mellanpudel vara mest benägen till att bada. Om du har ett vattendrag i närheten så håll koll på din hund.

Storpudel

Storpudlar anses vara den allra bästa pudeln du kan ha i en barnfamilj.

Storpudeln är den största och har mest energi av alla pudlar. De passar dock bäst för barn. De kommer att leka bra med dina barn, med mycket tålamod. Och det hjälper att de tål tuffare lekar och klängigare barn.

Vad pudlar har att erbjuda barn

Pudlar är naturligtvis bra hundar för barn. Men vad gör dem till en så bra familjehund? Det finns många egenskaper som pudlar har som gör dem perfekta för din familj.

1. Pudlar är allergivänliga

Med barn är det möjligt att alla deras allergier inte har framträtt ännu. Du kanske inte är medveten om någon i din familj är allergiker. Och även i vuxenlivet kan vissa allergier dyka upp.

Är pudel allergivänliga? Tips för allergiker

Så även med kunskap om allergier är det bra att ha en hund som inte irriterar allergier.

Pudelns hår växer faktiskt ständigt istället för att den fäller päls, som alla andra hundar. Trots att håret kan gå av eller lossna så fastnar det oftast i lockarna och faller inte på golvet eller andra ställen. Detta gör pudlar allergivänliga med liten risk att irritera allergier.

2. Lär barnet ta ansvar med en pudel

Som förälder vill vi ha det bästa för våra barn.

En av de saker som vi hoppas att våra barn lär sig är ansvar. Detta är en så viktig sak för barn att lära sig, och det kan vara en av de svåraste sakerna att lära ut.

Genom att ha en hund får dina barn en känsla av ansvar.

Dina barn kommer få en ansvarskänsla om du ger dina barn uppgifter som att fylla i matskålen och se till att hunden alltid har friskt vatten.

3. Lär pudeln roliga trick

Pudlar är väldigt, väldigt intelligenta. Faktum är att pudlar av alla hundraser där ute rankas som nummer två, efter border collie, i intelligens.

Så, vad kan du göra med en pudels höga intelligens?

Massor av trick.

Barn älskar helt enkelt att titta på hundar som gör tricks, speciellt när barnen får hjälpa hen att utföra tricket. Beroende på ditt barns ålder kan de till och med träna din pudel lära sig nya trick.

Även om barnet inte är ansvarig för träningen så kommer de att älska att titta på processen, och vara din pudelns största fan när det gäller att lära sig nya trick.

Det tar några upprepningar för att en pudel ska lära sig ett trick men ditt barn kommer att älska det!

4. Pudeln är en bästa vän

Speciellt för barn är det viktigt att ha någon där. Även om de har dig och möjligen andra, kommer de också att älska att ha en ny bästa vän.

pudel

Pudlar binder sig lätt till sina ägare.

Även om pudlar inte är extroverta som älskar alla inklusive främlingar, så älskar de dock sina ägare. Faktum är att bandet mellan en pudel och ägare är starkare än många andra hundar eftersom pudlar är så kärleksfulla och lojala.

När en pudel älskar dig kommer hen att stanna vid din sida, nu och för alltid.

Nackdelen med att ha pudel och barn

Precis som allt annat så finns det för- och nackdelar..

Det gäller även pudlar. Även om pudlar är en bra familjehund så är dem inte perfekta på något sätt.

Pudlar har ofta separationsångest

Tyvärr, med bandet som bildas mellan en pudel och deras ägare tillkommer separationsångest när de lämnas ensamma.

Pudlar gillar inte att bli lämnade ensamma. Om din pudel fick bestämma skulle hen hålla sig vid din sida varje sekund av dagen. Och det är ju inte så troligt att ni kommer spendera varenda sekund tillsammans.

Du kan inte alltid vara hemma med din pudel.

Barn kommer också att ha svårt att lämna pudeln. Beroende på dina barns ålder kan det vara känslomässigt att lämna huset en stund och säga adjö till din pudel.

Vi har alla sett barn som blir hysteriska om att dem måste lämna hunden.

Det finns alltid en chans att ditt barn får ett utbrott när ni går. Lyckligtvis är det här en av dem tyngre nackdelarna med att ha barn och en pudel.

Eftersom pudlar har separationsångest kan ditt barn också få det när hen märker hur ledsen hunden kan vara.

Om det skulle hända kan det bli ännu svårare för ditt barn att lämna din pudel ensam. Eftersom det är nödvändigt att lämna din pudel hemma ibland, bör du göra det bästa du kan för att se till att ditt barn inte märker din pudels separationsångest.

Pudelns pälsvård

Tillsammans med den kärleksfulla och underbara pudeln får du också en stor hårboll.

Pudlar är kända för sitt långa lockiga hår. Även om det är riktigt mjukt och ser så vackert ut så är det ganska besvärligt att ta hand om. Jämfört med andra hundraser kräver pudlar mest skötsel av alla.

Det mest kritiska du inte får glömma är att vårda din hunds päls.

Pudlar måste borstas noggrant var eller varannan dag för att förhindra att dem får tjocka tuvor, vilket kan vara smärtsamt för din pudel. Det här är en perfekt uppgift som du kan överlämna till dina barn.

Genom att borsta genom pudelns päls blir du även av med smuts och mjäll.

Eftersom tuvor är vanligt för pudlar som inte får rätt pälsvård är det extremt viktigt att du tar det på allvar – men det räcker inte med att bara borsta igenom din pudel. Du måste ta din pudel till en professionell hundstylist varannan månad för en fullständig kortklippning.

Det finns mycket valmöjligheter när det kommer till att styla din pudel.

Barn tenderar att älska att få vara med att bestämma hur pudeln ska stylas. Du kan alltid behålla samma frisyr såklart, om du föredrar det.

Överlag kräver pudlar väldigt mycket pälsvård.

En pudel kommer inte bara kräva tid av dig, utan den kommer även kräva en del av din plånbok. Att ta hem en pudel till familjen är lite som att ta hem ett till barn, kostnadsmässigt. Din pudel kommer att kräva en del av din tid, och tid är ju också pengar.

Det kan verka jobbigt att få så mycket mer på schemat.

Men i slutändan är det värt det. Det du får av din pudel väger upp nackdelarna.

Att välkomna en pudel till din familj

Om du är som jag och ser mer bra än dåligt med att ha en pudel som familjehund så uppmuntrar jag dig att ta nästa steg att ta hem en pudel till din familj.

Om du tar detta steget är det också viktigt att ditt barn är redo för en hund. Det finns en del saker du måste klargöra med ditt barn. Det är viktigt med ett bra och hanterbart beteende så att barnet inte blir biten.

Även om bita inte är en vanlig förekomst bland pudlar på grund av deras tålamod är det fortfarande möjligt.

Så, vad måste barnen veta för att undvika att bli biten?

 1. Skrik inte på pudeln. Pudlar är ljudkänsliga. De är också väldigt vaksamma. Om ett barn börjar skrika i öronen kan det bli väldigt irriterade för pudeln.
 2. Lek inte för hårt. Detta brukar bli bättre med tiden. Visa hur du hanterar och leker med pudeln försiktigt, så att barnen tar efter dig.
 3. Ta inte pudelns leksaker. Den här punkten är viktig. Eftersom de flesta barn inte har någon uppfattning om när hunden vill leka eller ta det lugnt. Se till att ditt barn aldrig tar tag i leksaken direkt från pudelns mun.
 4. Rör inte med pudeln medan hen äterBarn vill alltid leka, även när ni äter. Men när de försöker leka med en pudel som äter så kan pudeln bli irriterad.

Kortfattat så är pudlar mycket tålmodiga och kärleksfulla. Du bör inte ha några problem med att dina barn skadas av pudeln. Det är dock viktigt att lära dem hur man behandlar pudeln för att säkerställa pudeln och ditt barns säkerhet.

Pudlar är fantastiska familjehundar, och jag rekommenderar dem starkt för dig och dina barn.

Kategorier: Artiklar, Hundar