American staffordshire terrier

Går du i tankarna på att skaffa en Amstaff? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här tuffa hundrasen

Amstaff

Amstaff är en intelligent familjehund som är lättlärd och arbetsvillig. Amstaff är en förkortning på American Staffordshire Terrier som härstammar från 1800-talets USA.

Rasen är en av dom populäraste hundarna i många länder. Samtidigt som Amstaff är den populäraste hundrasen hundrasen i vissa länder så är den bannlyst i andra. I till exempel Danmark, Norge och Tyskland får du inte äga en Amstaff. I länder som Sverige, Frankrike och Belgien är det en omtyckt familjehund.

Allmän information om Amstaff

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: MedelPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NågotLivslängd: 12-16 år
Mankhöjd:
Hane: 46-48 cm
Hona: 43-46 cm
Vikt:
Hane: 28-33 kg
Hona: 19-25 kg
 • Ursprungsland: USA
 • Ursprungsår: 1800-tal
 • Rasgrupp: 3 (Terrier)
 • Smeknamn: Amstaff, American Staffordshire Terrier
 • Pälsstruktur: Kort, sträv, len
 • Färger: Alla olika färger. Enfärgad, flerfärgad och fläckig
Amstaff
Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Amstaffs är maskulina hundar vars kroppar ska ge ett intryck av balans mellan styrka och vighet. Dom är kompakta med en bred bröstkorg, med tydliga konturer av muskeler och brett ställda framben. Trots sitt utseende är dom en av dom socialaste och roligaste familjehundarna som finns.

Sammanfattning

 • Amstaff passar bäst hos en hundkunnig ägare.
 • Dom är aktiva familjehundar.
 • Dom har en lång livslängd på 12-16 år.
 • Dom kräver väldigt lite pälsvård.
 • Dom vill gärna gå långa promenader.
 • Dom behöver aktiveras dagligen så att dom får använda både nosen och huvudet.
 • Amstaff behöver bli uppfostrade av en konsekvent ägare.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Amstaff om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Amstaffens förfäder har sitt ursprung i England och var en blandning mellan Bulldogs och Terrierraser och blev sedan kända som Staffordshire Bull Terriers. Dom användes som arbetshundar, jakthundar i vildsvinsjakt och som trevliga myshundar med familjen – eftersom dom är så närgående och gosiga.

Amstaffen användes senare som kamphundar där dom bland annat fått slåss mot andra hundar samt utöva barbariska sporter som tjur- och björn-baiting på grund utav deras mod, envishet och maskulina kropp. Dom här sporterna finns inte kvar i dag men förekommer ibland bakom stängda dörrar.

På grund utav människans misskötsel att använda hundar som kamphundar så har Amstaffen fått ett rykta att dom är aggressiva. När hundkamper förbjöds hade man som avelsstrategi att dämpa kamplusten men behålla modet, styrkan och intelligensen.

Under 1850 tog sig rasen till Amerika där dom snabbt spred sig och fick många namn, bland annat: American Pit Bull Terrier, Pit Bull Terrier, American Bull Terrier och Yankee Terrier.

Amerikanska kennelklubben erkände Staffordshire Terrier som en egen ras år 1936 men ändrade sedan namnet till American Staffordshire Terrier 1976, eftersom att amerikanerna hade avlat fram en större ras och man skulle kunna skilja på dom.

Det dröjde ungefär 15 år innan Amstaffen tog sig till Sverige år 1991. Rasen har idag växt och blivit en av dom populäraste hundraserna i Sverige. Däremot i vissa länder som Danmark, Norge och Tyskland så är Amstaff en förbjuden hundras. I andra länder som Frankrike har dom krav på munkorg om din hund ska vistas på en allmän plats.

Storlek

Alla Amstaffs är individer och kan så klart skilja sig från måtten nedan.

Hanar har en mankhöjd på 46 till 48 cm och väger 28 till 33 kg.

Honor har en mankhöjd på 43 till 46 cm och väger 19 till 25 kg.

Temperament

Amstaff är hund med många egenskaper, dom är bland annat: social, livlig, vänlig, tillgiven, stabil, envis, orädd och självsäkra. Dom är hyllade familjehundar som har tid att uppfostra och aktivera sin Amstaff. Dom mår som bäst när dom får spendera dagarna med sin familj, men klarar oftast att vara ensamma under kortare perioder om dom ensamtränas ordentligt och aktiveras innan, så att dom är trötta.

Dom här hundarna lämpar sig inte att bara ligga hemma i soffan som prydnad, utan behöver en envis ägare som är villig att träna dagligen. Dom älskar att gå långa promenader, busa på bakgården och träna bland annat lydnad och rallylydnad.

Man skulle kunna tro att dom är utmärkta vakthundar med tanke på deras kroppsbyggnad, men det är dom faktiskt inte. Faktum är att dom är usla vakthundar, eftersom dom är så förtjusta i människor. En inbrottstjuv kommer förmodligen att få ett slickande välkomnande än ett bett. Det enda som skulle hålla inbrottstjuven borta är i så fall just utseendet.

Amstaffs är energiska hundar som kommer att dra i kopplet, skälla och bita på saker i hemmet om dom är uttråkade och understrimulerade. Det är därför det är viktigt att du som ägare är engagerad i hundträning, hundens uppfostran och är envis och konsekvent som få.

Det är viktigt att Amstaffvalpar socialiserar i tidig ålder med människor, hundar och andra djur. Trots att dom är naturligt vänliga så kan dom bli aggressiva eller beskyddande mot andra hundar och djur.

Aktivering

Amstaff är en aktiv familjehund som behöver mer än bara promenader och lek. Dom hänger gärna med på allt du gör, gärna långpromenader och löprundor också. Dom är fantastiska hundar att träna nosework eller lydnad.

Det är att rekommenderat att du promenerar minst 60 minuter om dagen med din Amstaff och aktiverar den mentalt genom nosework eller lydnadsövningar i ca. 30 minuter totalt.

Tips: Träna korta pass och ta många pauser, pausa när hunden tycker det är roligt så att din Amstaff vill göra om det. Att gå på hundkurs rekommenderas.

Hälsa

Amstaffs är en relativt frisk hundras, det finns dock några förekommande problem du bör känna till.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Amstaff:

 • Utslag på huden
 • Klåda
 • Röda tassar
 • Allergier
 • Höftledsdysplasi (felaktigt utvecklad höftled)
 • Armbågsdysplasi (felaktigt utvecklad armbåge)
 • Korsbandsskador
 • Cerebellär ataxi (ostadighet och koordinationssvårigheter)

Skötsel

Amstaff är en aktiv familjehund som kräver en del aktivering varje dag. Dom behöver minst 60 minuter promenad om dagen och gärna 30 minuter mental aktivering.

En Amstaff som inte blir aktiverad löper större risk för att bli reaktiv och stressad, det är därför det är viktigt att du ger din Amstaff den tid den behöver.

Pälsen är kort och lättsköt och behövs badas vid behov.

Klorna bör klippas en gång i veckan för att hålla dom korta. Jag klipper klorna på mina hundar varje söndag, så får jag rutin på det och slipper glömma – ett praktiskt tips!

Utfodring

Rätt typ av foder och foder mängd är extremt viktigt för valpar. En Amstaff ska äta valpfoder för stora raser.

Valpen ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Pälsvård

Amstaff finns i följande varianter:

 • enfärgad
 • flerfärgad
 • fläckig

Amstaff finns i flera olika färger utan begränsningar. Den enda färgen som inte är tillåten är helt vit.

Med regelbunden borstning och en dusch då och då så kommer du hålla pälsen i topp-skick.

Barn & Djur

Amstaff är en väldigt bra familjehund och dom älskar barn. Dom har bra tålamod men det är ändå viktigt att du lär både hunden och barnet att hantera varandra.

Generellt går Amstaff bra ihop med andra hundar och djur också, och en stor påverkande faktor är hur mycket socialisering Amstaffvalpen får när den är liten. En hund som inte socialiserar och miljötränar kan bli stressad eller rädd för nya intryck, andra hundar och olika djur.

Vanliga frågor om Amstaff

Vad kostar en Amstaff?

En Amstaffvalp kostar ca. 16 000 till 25 000kr. Pris varierar beroende på stamtavla, kennel och tillgänglighet i området du bor.

Hur sköter man en Amstaff?

En Amstaff behöver uppfostras under uppväxten och kräver längre promenader och aktivering varje dag. Dom älskar att träna vardagslydnad och att arbeta med nosen i nosework.

4.7/5 - (4 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar