American bully

American bully är en stor och muskulös hund med sitt ursprung i USA. Lär dig mer om denna hunds historia och egenskaper här innan du köper en american bully valp!

American Bully

American bully är en relativt ny blandrashund som har blivit populärare under de senaste åren.

American bully avlades ursprungligen för att likna en amerikansk pitbullterrier men med mindre aggressivitet, och mer av american bulldoggens egenskaper, som t.ex. en mindre skallstorlek och ett mildare temperament.

I den här artikeln kommer jag att beskriva vad american bully är för typ av blandrashund, deras karaktärsdrag, behov, hälsoproblem och mycket mer.

Allmän information om American Bully

American bully är en ganska ny blandrashund som har blivit populär under de senare åren. Dom väger 24-45 kg och har en mankhöjd på 33-53 cm, american bullys förväntade livslängd är 8-12 år. Dom är tillgivna, intelligenta och sociala men american bully kan vara något skälliga mot främlingar.

Ursprungsland: USASmeknamn: American Bully XL
Ursprungsår: 90-talPälsstruktur: Kort, slät, tät utan underull
Rasgrupp: BlandrashundFärger: Alla utom ”merle”
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Bra
Reserverad: Kan varaAmerican Bully Livslängd: 8-12 år
American Bully Mankhöjd:
Hane: 35-53 cm
Hona: 33-50 cm
American Bully Vikt:
Hane: 25-45 kg
Hona: 24-40 kg

Trots sitt skrämmande utseende, som till stor del beror på den stora muskelmassan, är american bully faktiskt ganska rolig och förvånansvärt tillgiven.

Även om de ofta förväxlas med både american pitbullterrier amerikansk bulldogg är american bully en egen blandras, även om de är nära besläktade med de två andra raserna.

De är kända för att vara mycket intelligenta, ivriga att vara till lags, bra med barn, försiktiga med främlingar och några av de mest älskvärda familjehundarna som finns när de är rätt tränade och socialiserade.

På grund av allt detta och mer därtill blir denna blandrashund snabbt en av de mest populära som finns bland blandraserna.

American Bully

American Bully Historia

American bully är en blandrashund som avlades fram på 1990-talet genom att korsa amerikansk bulldogg och amerikansk pitbull.

Det är en modern hundras som utvecklades som sällskapshund och som ursprungligen standardiserades och erkändes som ras 2004 av American Bully Kennel Club (ABKC).

Deras publicerade rasstandard beskriver i princip hunden som att den ger ”intryck av stor styrka i förhållande till sin storlek”.

År 2008 erkändes american bully av European Bully Kennel Club (EBKC) och den 15 juli 2013 av United Kennel Club (UKC).

Varken The Kennel Club eller American Kennel Club (AKC) har erkänt eller accepterat american bully i sina register som en renrasig hund.

Det grundande registret (ABKC) delade in american bully i fyra kategorier, inklusive Pocket, Standard, Classic och XL, medan andra register, inklusive UKC, har godkänt en enskild enhetlig storleks standard.

American bully har med det sagt blivit allt mer populär under de senaste åren och de har även blivit populära på sociala medier.

American bully är nu mer en officiell hundras som erkänns av många kennelklubbar runt om i världen, men ännu inte i Sverige av SKK.

Det verkar som om denna rasen har blivit populär eftersom dom är starka och robusta hundar samtidigt som dom kan vara bra familjehundar, och de har sällan några problem med att bo med andra djur i hemmet.

De är också välkända för sitt bullyutseende; american bullies tenderar att likna american pitbull terriers men med en mer muskulös kroppsbyggnad och mindre skallstorlek.

American Bully Temperament

American bully är en kärleksfull, intelligent och social hund som älskar uppmärksamhet.

De är glada, utåtriktade, stabila och självsäkra hundar. American bully är mild och kärleksfull mot människor. Godmodig, rolig, extremt lojal och ett tillgivet familjehusdjur.

Den här blandrashunden är nästan alltid lydig, denna hund vill inget hellre än att behaga sin ägare. Det är en extremt modig och intelligent hund som är mycket livfull.

Den här rasen har lojalitet och stabilitet hos amerikansk pitbullterrier samtidigt som den har kvar det sällskapliga, vänliga och utåtriktade temperamentet hos american bulldog.

Denna unika hund är känd för att visa extrem tolerans mot barn och har en överväldigande iver att behaga sin familj.

American bully är självsäker men inte aggressiv och har ett mycket trevligt temperament.

Fysiskt har american bully en imponerande, atletisk kroppsbyggnad, som är både muskulös och definierad, och visar styrka och smidighet.

De är ofta mycket bra med barn och andra djur.

Denna ras är inte för alla eftersom de behöver mycket motion, träning och socialisering.

American bully behövs socialiseras mycket grundligt när den är ung för att stävja eventuella aggressiva tendenser hos hunden.

De behöver en ägare som är bestämd, men lugn, självsäker och konsekvent.

Dessa hundar är också kända för att vara ganska skälliga, ofta mot främlingar.

American bully kan vara ganska högljudda och skälliga, och dom låter dig veta när dom vill ha något eller om dom är missnöjda, så se till att du kan hantera en ”bully”-personlighet!

Likt de flesta hundar är socialisering extremt viktigt för din american bully hund.

Utöver socialisering är det en bra idé att miljöträna din hund så att den växer upp och blir en trygg och stabil hund utan rädslor för människor och miljöer.

American Bully Aktivering

Eftersom american bully är så muskulösa behöver de mycket motion – minst en timme per dag.

Den här rasen kan vara ganska envis, så det är viktigt att börja träna så snart som möjligt.

Vardagslydnad kommer att hjälpa din american bully att bete sig bättre både i och utanför hemmet.

Dessutom behöver de också gott om bra hundfoder för att bibehålla sin muskelmassa.

Det är viktigt att utfodra en american bully ett högkvalitativt hundfoder som är särskilt utformat för stora och kraftiga raser.

American Bully Hälsa

American bully är en allmänt frisk hundras utan några kända större hälsoproblem, men de är dock benägna att drabbas av mindre hälsoproblem som allergier, hudproblem, ledproblem och öroninfektioner.

Men precis som med alla hundar är det viktigt att ta med din american bully på regelbundna veterinärbesök för att se till att han eller hon förblir frisk.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos American Bully:

  • höftledsdysplasi
  • armbågsledsdysplasi
  • uppblåsthet
  • cancer
  • hudproblem
  • öroninfektioner
  • allergier

American Bully Skötsel

American bully är kända för att vara muskulösa, och det är lika viktigt att se till att deras pälsar är lika frisk som musklerna.

De har en lättskött päls som finns i en mängd olika färger och mönster.

Färgerna har inga begränsningar, förutom att merle färgen inte är en godkänd färg enligt amerikanska avelsstrategier.

Regelbunden borstning av din american bully förhindrar att eventuell päls som lossnar fastnar på dina möbler och kläder.

Det är också en bra idé att rengöra en american bullys öron varje vecka genom att torka dem med en fuktig trasa eller bomullsboll doppad i rengöringsmedel för öron.

Liksom många andra raser behöver american bully regelbundna bad – men inte för ofta!

Du bör bada din american bully minst en gång varannan månad eller vid behov (när de blir smutsiga).

När du badar din american bully bör du använda hundschampo som är särskilt framtaget för hundar; schampo för människor innehåller kemikalier som kan irritera din hunds hud.

Klorna bör klippas minst två gånger i månaden, gärna en gång varje vecka så du slipper klippa så mycket.

För långa klor kan skada din hunds tassar.

American Bully Barn & Djur

American Bullies är vanligtvis mycket bra med barn och andra djur, särskilt om hunden levt runt dem från en ung ålder.

Det är alltid viktigt att socialisera din american bully ordentligt när den är ung.

Det är viktigt att övervaka din american bully när dom leker med barn eftersom deras starka käkar kan råka skada små barn av misstag.

Om american bully ser ett annat djur utanför hemmet (t.ex. på promenader eller på gården) kan dom få utfall och försöka attackera eller jaga det, så det är bäst att hålla din american bully kopplad.

Vanliga frågor om American Bully

Hur mycket kostar en American Bully?

En american bully kostar från 15 000kr men kan sträcka sig upp till 30 000kr beroende på uppfödare, föräldradjur, färg och storlek.

Hur lång livslängd har en American Bully?

American bully har vanligtvis en förväntad livslängd på 8-12 år. Många hundar av denna ras lever längre, medans vissa kan ha ett något kortare liv.

Sammanfattning om Blandrasen American Bully

American bully är en stark och kraftfull hund som behöver mycket motion och träning.

På grund av deras styrka och storlek är det dock viktigt att övervaka din american bully i närheten av små barn och koppla den när den är utanför hemmet för att förhindra att den jagar eller attackerar andra djur.

De uppfattas ofta som aggressiva av allmänheten men det är allt som oftast på grund utav bristande kunskaper hos ägaren.

American Bullies som är vältränade och socialiserade kan vara bra husdjur för familjer med barn eller andra husdjur.

Denna ras är känd för att vara bra med barn och andra djur, vilket gör den till ett utmärkt husdjur för hela familjen.

5/5 - (6 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar