American Bully

Vi berättar det du behöver veta innan du köper en American Bully valp!

American Bully

American Bully är en relativt ny blandrashund som har blivit populärare under de senaste åren. American Bully avlades ursprungligen för att likna en american pitbull terrier men med mindre aggressivitet, och mer av american bulldoggens egenskaper, som t.ex. en mindre skallstorlek. Den här artikeln kommer att beskriva vad american bully är för typ av blandrashund, deras personlighetsdrag, behov, hälsoproblem och skötselbehov.

Allmän information om American Bully

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 8-12 år
Mankhöjd:
Hane: 35-53 cm
Hona: 33-50 cm
Vikt:
Hane: 25-45 kg
Hona: 24-40 kg
  • Ursprungsland: USA
  • Ursprungsår: 1990-tal
  • Rasgrupp: Blandras
  • Smeknamn:
  • Pälsstruktur: Kort, slät, tät utan underull
  • Färger: Alla utom ”merle”.
American Bully

Historia

American Bully är en blandrashund som avlades fram på 1990-talet genom att korsa amerikansk bulldogg och amerikansk pitbull. American Bully har blivit allt mer populär under de senaste åren och har blivit populär på sociala medier och till och med blivit en officiell hundras som erkänns av AKC (American Kennel Club), men ännu inte i Sverige av SKK. Det verkar som om denna rasen har blivit populär eftersom dom är starka och robusta hundar samtidigt som dom kan vara bra familjehundar, ofta även om du har andra djur hemma. De är också välkända för sitt bullyutseende; american bullies tenderar att likna american pitbull terriers men med en mer muskulös kroppsbyggnad och mindre skallstorlek.

Personlighet

Eftersom american bully är så muskulösa behöver de mycket motion – minst en timme per dag. American bully kan vara ganska högljudda och skälliga, och dom låter dig veta när dom vill ha något eller om dom är missnöjda, så se till att du kan hantera en ”bully”-personlighet!

Träning

Som tidigare nämnts kräver amerikanska bully mycket motion. Dessutom behöver de också gott om bra hundfoder för att bibehålla sin muskelmassa. Det är viktigt att utfodra en american bully ett högkvalitativt hundfoder som är särskilt utformat för stora och kraftiga raser. Ett annat behov hos American Bully är träning. Den här rasen kan vara ganska envis ibland, så det är viktigt att börja träna så snart som möjligt. Vardagslydnad kommer att hjälpa din american bully att bete sig bättre både i och utanför hemmet.

Hälsa

American bully är en relativt frisk blandras, men som alla hundar är de mottagliga för vissa hälsoproblem. Men precis som med alla hundar är det viktigt att ta med din american bully på regelbundna veterinärbesök för att se till att han eller hon förblir frisk.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos American Bully:

  • höftledsdysplasi
  • armbågsledsdysplasi
  • uppblåsthet
  • cancer

Skötsel och pälsvård

American bully är kända för att vara muskulösa, och det är lika viktigt att se till att deras pälsar är lika frisk som musklerna. Regelbunden borstning av din american bully förhindrar att mattor och trassel bildas i pälsen. Det är också en bra idé att rengöra en american bullys öron varje vecka genom att torka dem med en fuktig trasa eller bomullsboll doppad i rengöringsmedel för öron.

Liksom många andra raser behöver american bully regelbundna bad – men inte för ofta! Du bör bada american bully minst en gång varannan månad (eller när de blir smutsiga). När du badar din american bully bör du använda hundschampo som är särskilt framtaget för hundar; schampo för människor innehåller kemikalier som kan irritera din hunds hud.

Barn och andra hundar

American Bullies är vanligtvis mycket bra med barn och andra djur, särskilt om hunden levt runt dem från en ung ålder, men det är alltid viktigt att socialisera din american bully ordentligt när den är ung. Det är viktigt att övervaka american bully när dom leker eftersom deras starka käkar kan råka skada små barn av misstag. Om american bully ser ett annat djur utanför hemmet (t.ex. på promenader eller på gården) kan dom försöka attackera eller jaga det, så det är bäst att hålla din american bully kopplad hela tiden.

Vanliga frågor om American Bully

Hur mycket kostar en American Bully?

En American Bully kostar från 10 000kr men kan sträcka sig upp till 20 000kr beroende på uppfödare, föräldradjur, färg och storlek.

Betygsätt den här sidan
Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.