American bully

American bully är en stor och muskulös blandrashund med ursprung i USA. Lär dig mer om bullys historia och egenskaper här innan du köper en american bully-valp!

American Bully

American bully är en relativt ny hundras som har sitt ursprung i USA under 1980- och 1990-talet. Med sitt lojala och tillgivna temperament, tillsammans med en imponerande muskulös kropp, har rasen snabbt blivit populär. Dessa hundar är inte bara kärleksfulla gentemot sina ägare utan fungerar också som effektiva vakthundar på grund av sin självsäkerhet och beslutsamhet. Dessutom har de en mjuk päls i olika färger och mönster.

American bully är en aktiv och energisk ras som kräver regelbunden träning och utomhusaktiviteter för att hålla sig i god hälsa och vara lycklig. De är lättlästa och villiga att lära sig nya saker, samtidigt som de är tålamodiga med barn. Trots sin styrka och muskulösa kropp är american bully ändå en mild och följsam ras som trivs bäst när de får vara en del av en familj.

I den här artikeln kommer jag att beskriva blandrashunden american bully och dess temperament, aktiveringsbehov, hälsoproblem och mycket mer.

Basfakta om american bully

American bully är en kärleksfull och lojal blandrashund som är mycket social och utåtriktad. Deras personlighet är ofta mild och vänlig mot människor. När det gäller aktiveringsnivå är american bully en fysiskt aktiv ras som kräver minst en timmes motion per dag tillsammand med mental stimulans.

  • Rasgrupp: Blandras
  • Energinivå: Låg-medel
  • Mankhöjd: 33-57 cm
  • Vikt: 24-68 kg
  • Förväntad livslängd: 8-12 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

American bully är en blandrashund som har sitt ursprung i USA på 1980- och 1990-talet. Genom selektiv avel skapades denna blandras genom att korsa olika bulldoggar och pitbull-typer, såsom amerikansk pitbull, amerikansk bulldogg, engelsk bulldogg och amerikansk staffordshire terrier (amstaff).

Målet med aveln var att framställa den perfekta sällskapshunden, som kombinerade pitbullens muskulösa kropp med bulldogens milda temperament. American bully är nu en av de snabbast växande hundraserna i världen och har blivit mycket populär bland hundägare som letar efter en lojal och kärleksfull följeslagare.

I sina tidiga år var american bully tyvärr förknippad med hundkamper och andra våldsamma aktiviteter. Detta resulterade i ett dåligt rykte för rasen och många betraktade dem som farliga och osäkra hundar. Men på senare tid har kulturen kring american bully förändrats och rasen betraktas nu som en vänlig och kärleksfull följeslagare som är perfekt för familjer och ensamstående individer.

Idag finns det flera organisationer dedikerade till att främja american bully och dess rasstandard. Deras mål är att skapa en positiv bild av rasen och bevara dess unika egenskaper och personligheter.

American bully standardiserades och erkändes 2004 av American Bully Kennel Club (ABKC). År 2008 erkändes american bully av European Bully Kennel Club (EBKC) och den 15 juli 2013 av United Kennel Club (UKC). Varken The Kennel Club eller American Kennel Club (AKC) har erkänt eller accepterat american bully i sina register som en renrasig hund.

Det grundande registret (ABKC) delade in american bully i fyra kategorier, Pocket, Standard, Classic och XL, medan andra register, inklusive UKC, har godkänt en enskild enhetlig storleks standard.

American bully har med det sagt blivit allt mer populär under de senaste åren och de har även blivit populära på sociala medier. American bully är nu mer en hundras som erkänns av flera kennelklubbar runt om i världen, men ännu inte i Sverige av Svenska Kennelklubben.

Brun American Bully

Temperament

American bully är en kärleksfull, intelligent och social hundras som älskar att få uppmärksamhet. Dessa hundar är ofta glada, utåtriktade och självsäkra. De har en stabil och positiv mentalitet. American bully är mild och kärleksfull mot människor och betraktas som godmodiga, roliga och extremt lojala. De är utmärkta som familjehundar och ger mycket tillgivenhet till sina ägare.

Denna ras kombinerar lojaliteten och stabiliteten från amerikansk pitbullterrier med det sällskapliga, vänliga och utåtriktade temperamentet hos amerikansk bulldogg. American bully är självsäker och har ett trevligt temperament, men aggression bör inte vara en del av deras personlighet.

Utseendemässigt har american bully en imponerande och atletisk kroppsbyggnad. De är väl musklade och har definierade drag som visar styrka och smidighet.

Det är dock viktigt att notera att american bully inte är en ras för alla. De kräver mycket motion, träning och socialisering. En ägare bör vara bestämd, men samtidigt lugn, självsäker och konsekvent i sin hantering av hunden. Tidig och grundlig socialisering är också viktigt för att motverka eventuella aggressiva tendenser hos hunden. Det är också en god idé att miljöträna hunden för att främja en trygg och stabil personlighet utan rädslor för olika människor och miljöer.

En vanlig missuppfattning är att hundar som american bully är aggressiva och farliga, men detta beror oftast på bristande kunskap hos ägaren. Med rätt uppfostran och träning är det inga problem att ha en välbalanserad american bully som familjehund. Det är dock alltid viktigt att vara försiktig och inte lämna hunden ensam med småbarn, eftersom olyckor kan inträffa oavsett hur väluppfostrad hunden är.

American bully har också en tendens att vara ganska högljudda och skälliga, särskilt gentemot främlingar. De använder sin röst för att kommunicera och ge uttryck för sina behov och missnöje. Det är viktigt att vara beredd på och kunna hantera deras ”bully”-personlighet när det gäller vokal kommunikation.

Sammanfattningsvis är american bully en kärleksfull och social hundras med en stabil mentalitet. De är milda, roliga och lojala mot sina ägare. Med rätt uppfostran och socialisering kan de vara utmärkta familjehundar. Ägare bör vara medvetna om deras behov av motion, träning och socialisering samt vara beredda på deras uttrycksfulla skällighet.

Aktivering

American bully är en muskulös hundras som behöver mycket motion för att hålla sig frisk och nöjd. Minst en timme fysisk aktivitet per dag är viktigt för att tillgodose deras behov. Promenader, löpturer och lekstunder utomhus är utmärkta sätt att ge dem den motion de behöver.

Förutom fysisk träning är det också viktigt att stimulera deras mentala kapacitet. American bully är intelligenta hundar och behöver utmaningar för att hålla sig mentalt stimulerade. Det finns olika sätt att göra detta på, som att använda interaktiva leksaker eller ge dem uppgifter att lösa, till exempel att leta efter gömda godbitar eller lära sig nya trick och kommandon.

Träning är en viktig del av att uppfostra en american bully. Dessa hundar kan vara envisa, så det är bäst att börja träna dem så tidigt som möjligt. Vardagslydnadsträning hjälper till att forma deras beteende både inne i hemmet och utanför det. Genom att vara konsekvent och använda positiv förstärkning, som beröm, godis eller lek, kan du belöna önskvärda beteenden och skapa en positiv inlärningsmiljö. Det är viktigt att undvika hårda metoder eller straff, eftersom detta kan leda till rädsla eller aggressivitet hos hunden.

För att bibehålla deras muskelmassa och övergripande hälsa är det också viktigt att ge american bully ett högkvalitativt hundfoder som är utformat för stora och kraftiga raser. Att välja rätt kost är avgörande för att säkerställa deras näringsbehov och muskeluppbyggnad.

Det är också viktigt att börja träna och socialisera din american bully i unga år. Genom att introducera dem för olika miljöer, människor och djur främjas en positiv och trygg attityd. Lydnadskurser och arbetsträning kan erbjuda struktur och ytterligare stimulans för dem.

Genom att tillgodose american bullys behov av motion, mental stimulans och träning kommer du att ha en lycklig och harmonisk hund. En engagerad och konsekvent träning, tillsammans med en balanserad kost, kommer att bidra till att skapa en välmående och välinriktad American Bully.

Utseende

American bully är en blandras med en imponerande och muskulös kroppsbyggnad som ger dem en stark och robust framtoning. De har en bred och kraftfull nacke, en platt och välutvecklad bröstkorg samt en rygg som utstrålar kraft och muskelmassa. Deras ben är robusta och muskulösa, vilket bidrar till deras imponerande utseende.

Förutom deras imponerande fysik har american bully en mjuk och glänsande päls som kommer i olika färger och mönster, inklusive svart, blå, brindle, fawn, röd och silver. Deras päls är lätt att sköta och kräver regelbunden borstning för att hålla den frisk och vacker.

American bully har också stora och vänliga ögon, vanligtvis med en mörkbrun eller brun färg, som utstrålar vänlighet och mildhet. Deras öron är välformade och kan vara antingen upprättstående eller hängande, vilket beror på den individuella hundens genetik.

Hälsa

American bully är överlag en frisk hundras med god hälsa. Trots det finns det vissa hälsoproblem som kan vara förknippade med rasen. En av de vanligaste utmaningarna är övervikt, då american bully är en muskulös ras som kan lida av viktproblem om de inte får tillräckligt med motion och en balanserad kost.

Ögonsjukdomar är en annan aspekt att vara medveten om. American bully kan drabbas av ögonsjukdomar, såsom grå starr och andra ögonsjukdomar som kan vara ärftliga inom rasen. Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella symtom och regelbundet besöka veterinären för ögonkontroller.

Andningsproblem kan också uppstå hos american bully på grund av deras korta nos och platta ansikte. Detta kan leda till utmaningar med andningen, särskilt under varma och fuktiga förhållanden. Det är viktigt att vara försiktig och undvika överansträngning eller överexponering för värme för att minska risken för andningsproblem.

Förutom dessa hälsoproblem är american bully också mottagliga för vanliga mindre problem såsom allergier, hudproblem, ledproblem och öroninfektioner. Regelbundna veterinärbesök är avgörande för att upptäcka och hantera eventuella hälsoproblem i tid.

För att säkerställa en hälsosam och lycklig hund är det viktigt att ge din american bully en balanserad kost, regelbunden motion och mental stimulans. Detta, tillsammans med regelbundna veterinärbesök, kommer att bidra till att minska risken för hälsoproblem och hålla din american bully i god form.

Kom ihåg att varje individuell hund kan vara unik och det är viktigt att observera och ta hand om eventuella tecken på hälsoproblem. Att vara en ansvarsfull ägare och ge lämplig vård och uppmärksamhet kommer att bidra till att din american bully lever ett hälsosamt och lyckligt liv.

Skötsel

American bullys päls är generellt sett lättskött och kommer i olika färger och mönster. Det finns ingen specifik begränsning när det gäller färgvariationer förutom att merle-färgen inte anses vara godkänd enligt avelsstandarder.

Regelbunden borstning är viktig för att undvika att löst hår fastnar på möbler och kläder. Det är också bra att rengöra american bullys öron varje vecka genom att använda en fuktig trasa eller bomullstuss doppad i ett öronrengöringsmedel speciellt utformat för hundar.

Precis som de flesta hundraser behöver även american bully regelbundna bad, men inte för ofta. En gång varannan månad eller vid behov, när de blir smutsiga, är en rimlig frekvens för badning. Vid badning är det viktigt att använda ett hundschampo som är speciellt utformat för hundar, eftersom schampo för människor kan innehålla kemikalier som kan irritera hundens hud.

Klorna hos american bully bör klippas regelbundet, minst två gånger i månaden. Om klorna blir för långa kan de orsaka obehag eller skada för hunden. För att undvika obehag kan det vara bra att klippa klorna lite varje vecka istället för att göra det i ett enda klipp.

Utöver pälsvård är det också viktigt att uppmärksamma tandhygien. Regelbunden tandborstning med en hundtandborste och hundtandkräm kan hjälpa till att förebygga tandproblem och främja en frisk munhälsa.

Barn & Djur

American bully kan vara bra med äldre barn och andra djur om de är ordentligt tränade och socialiserade, särskilt om de har varit i närheten av dem från en ung ålder. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje individ är unik och det kan finnas variationer i temperament även inom rasen.

För att säkerställa en positiv interaktion mellan din american bully och barn eller andra djur är det viktigt att börja med rätt socialisering och träning i unga år. Genom att introducera din hund för olika miljöer, människor och djur skapas en grund för en trygg attityd.

När det gäller interaktion med barn är det viktigt att övervaka dem noggrant. American bullys storlek och energi kan ibland vara överväldigande för små barn och det finns risk för oavsiktliga skador. Att lära barnet att respektera hunden och undvika att störa den när den äter eller sover är också viktigt.

När det gäller möten med andra djur är det bäst att vara försiktig och gradvis introducera din american bully till andra djur. Det är viktigt att din hund är ordentligt tränad och lyhörd för kommandon, särskilt när det kommer till att inte jaga eller attackera andra djur. Att hålla din hund kopplad under promenader och enligt lokala lagar är också viktigt för att säkerställa säkerheten.

Som med alla hundar är det viktigt att ägaren är ansvarig och engagerad i träning och uppfostran. American bully kan bli aggressiv om de inte får rätt träning och uppfostran. Det är viktigt att ägaren är medveten om rasens behov och arbetar aktivt med att ge hunden en positiv inlärningsmiljö.

American bully är en sällskaplig ras som kan passa bra i de flesta familjer med rätt uppfostran. Det är dock viktigt att vara försiktig och aldrig lämna din hund ensam med små barn, olyckor kan inträffa oavsett hundens uppfostran.

Vanliga frågor om american bully

Vad kostar en american bully valp?

En american bully-valp kostar från 15,000kr men kan sträcka sig upp till 30,000kr. Priset på en american bully-valp kan variera beroende på faktorer som uppfödare, kvalitet, linjer och avelsstandarder.

Hur länge lever en american bully?

American bully har en genomsnittlig livslängd på cirka 8 till 12 år. Många hundar av denna blandras lever längre, medans vissa kan ha ett något kortare liv.

Hur är det att ha en american bully?

Att ha en american bully som sällskapshund kan vara mycket tillfredsställande och givande. De är kärleksfulla, lojala och sociala hundar som kan bli en viktig del av familjen.

Är american bully godkänd i Sverige?

American bully är för närvarande inte godkänd och erkänd som en distinkt hundras av Svenska Kennelklubben (SKK) i Sverige. Så länge de inte godkäns av SKK förblir american bully en blandrashund.

Hur uppfostrar man en american bully?

En american bully bör uppfostras genom positiv förstärkning och konsekvent träning. Det är viktigt att använda belöningar, beröm och tydliga gränser för att skapa en välinriktad och välbeteende hund.

Hur mycket aktivering behöver american bully?

American bully är en aktiv hundras och behöver minst en timmes motion per dag, inklusive promenader och lek. De mår också bra av mental stimulans och utmaningar för att hålla sig nöjda.

Hur stor blir american bully?

American bully finns i olika storlekar och varianter, inklusive Pocket, Standard, Classic och XL. Deras storlek kan variera, men generellt sett kan de vara mellan 33 till 57 centimeter i mankhöjd och väga mellan 24-68 kilogram.

Är american bully aggressiv?

American bully är inte per definition aggressiv, men som med alla hundar beror temperamentet på individuell uppfostran och socialisering. Med rätt träning och socialisering kan de vara kärleksfulla och välbalanserade sällskapshundar.

Är american bully en bra första hund?

American bully kan vara en bra första hund för ägare som är beredda att ge dem rätt träning och engagemang. Det är viktigt att förstå rasens behov och vara redo att hantera deras energinivå och krav på motion och socialisering.

Sammanfattning

American bully är en stark och kraftfull hund som behöver mycket motion och träning. På grund av deras styrka och storlek är det viktigt att övervaka din american bully i närheten av små barn och koppla den när den är utanför hemmet för att förhindra olyckor.

De uppfattas ofta som aggressiva av allmänheten men det är allt som oftast på grund utav bristande kunskaper hos ägaren. American bullys som är vältränade och socialiserade är aldrig aggressiva eller reaktiva.

Kategorier: Hundraser, Hundar