Alaskan malamute

Går du i tankarna på att skaffa en Alaskan Malamute? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här tuffa slädhunden

Alaskan Malamute

Alaskan Malamute är en hundras från Alaska. Namnet ”Malamute” kommer från Mahlemut-folket. De avlades ursprungligen inte för att vara snabba, utan för att dra tunga laster och används för det än idag. Även om de kan vara utmärkta husdjur behöver dem mycket motion, träning och utrymme att ströva omkring, annars kan dem bli destruktiva i beteendet.

Alaskan Malamute har en ganska kort livslängd på 10-12 år och kräver pälsvård varannan dag. Deras genomsnittsvikt är 32-43 kg och hanar är i genomsnitt något större än honor. Alaskan Malamute har bland annat följande personlighetsdrag: intelligent men envis, lojal men oberoende, kärleksfull och arbetsvillig.

Allmän information om Alaskan Malamute

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Nej
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 10-12 år
Mankhöjd:
Hane: 61-66 cm
Hona: 56-61 cm
Vikt:
Hane: 36-43 kg
Hona: 32-38 kg
  • Ursprungsland: USA
  • Ursprungsår: 1935
  • Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
  • Smeknamn: Mahlemut
  • Pälsstruktur: Tjock med grova täckhår, ej lång. Tjock underull.
  • Färger: Ljusgrå, sobel, röd och vit
Alaskan Malamute

Historia

Alaskan malamute är en hundras som ursprungligen avlades som slädhund för att dra tunga laster i Arktis. Alaskan malamute är en av de äldsta slädhundarna och tros härstamma från hundar som fördes till Nordamerika av Thulefolket för 1000 år sedan. De första alaskan malamute användes som draghundar och drog slädar lastade med förnödenheter, dem användes även till jakt.

Temperament

Alaskan Malamute är en vänlig och utåtriktad hund som älskar att umgås med sin flock. Dem är mycket lojala mot sina människor men kan vara väldigt envisa, dem är även utmärkta vakthundar. Alaskan malamute är också känd för sin lekfulla personlighet – de älskar att leka apport, springturer eller bäst av allt, dragsporter.

Aktivering

Eftersom en alaskan malamute har många års historia som arbetshund i Arktis är de vana vid att vara ute hela dagen och arbeta, så det är viktigt att din alaskan malamute får tillräckligt med motion, träning och aktivering. De bör tas med på flera långa promenader varje dag och även få springa runt på ett säkert, inhägnat område. Utöver det måste dem aktiveras mentalt, nosework är enkelt, uttröttande och kan göras i vardagsrummet. Alaskan malamute är känd för att vara envis ibland, så det är viktigt att du börjar träna dem när valpen fortfarande är ung. Var konsekvent med din träning och använd positiv förstärkning när du tränar din hund.

Hälsa

Alaskan malamute är en relativt frisk hundras men vissa sjukdomar och defekter förekommer. Var noga med att kolla upp föräldradjuren innan du köper din valp.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Alaskan Malamute:

  • höftledsdysplasi
  • armbågsdysplasi
  • ögonsjukdomar

Skötsel

Alaskan Malamutes har en tjock päls som hjälper dem att skydda sig mot det kalla vädret i Arktis. De bör borstas igenom minst varannan dag för att hålla pälsen frisk och fri från mattor och trassel. Under våren och hösten när dem byter päls bör dem borstas igenom dagligen. Alaskan malamutes behöver också få sina öron rengjorda regelbundet för att förhindra infektioner, och klorna behöver klippas med en eller två veckors mellanrum.

Barn & Djur

Alaskan malamutes kan behöva tränas till att umgås med barn. Eftersom dem är så stora och starka är det också viktigt att alltid övervaka barnen när de är i närheten av en alaskan malamute. Eftersom alaskan malamutes älskar att leka apport är det också viktigt att hålla alla små föremål utom räckhåll för dem – dem kan lätt svälja dem och kvävas.

Alaskan Malamute valp

Om du är intresserad av att bli en till i familjen och köpa en alaskan malamute så måste du se till att köpa din valp från en skk registrerad uppfödare. Det finns många oetiska uppfödare där ute som bara är intresserade av att göra vinst och inte bryr sig om sina hundars välfärd och hälsa. Seriösa uppfödare kontrollerar potentiella köpare för att se till att hunden kommer till ett bra hem och att köparen har kunskap om rasen. Du bör också kolla upp föräldradjurens hälsa och se till att valpen har besiktigats.

Vanliga frågor om Alaskan Malamute

Är Alaskan malamute allergivänlig?

Alaskan malamute är en hundras med väldigt tjock päls och underull. Dem fäller väldigt mycket päls som innehåller allergener och är därför inte allergivänliga.

Hur mycket kan en alaskan malamute dra?

En alaskan malamute kan dra extremt tunga vikter upp till 500-1000kg

Kategorier: Hundraser, Hundar