Alaskan husky

Är du intresserad av blandrashunden alaskan husky? Innan du tar med en valp hem finns det mycket att veta om den här arbetande hundrasen!

Alaskan Husky

Alaskan husky är en typisk slädhund som älskar att arbeta och är en blandning av olika nordiska raser, beroende på uppfödarens önskemål och behov av slädhunden. Dragförmåga och samarbetsegenskaper är viktigare än utseendet.

Alaskan huskies säljs vanligtvis inte som till dig som inte har erfarenhet utav drag, men de hittas ibland på annonser och kan bli utmärkta följeslagare om deras behov av motion tillgodoses.

I den här artikeln berättar jag om blandrashunden alaskan husky och deras temperament, historia, aktiveringsnivå och mycket mer!

Basfakta om Alaskan Husky

Alaskan husky är en vänlig och generellt lätthanterlig blandrashund från norra USA. De är främst arbetande draghundar som korsats med bland annat siberian husky, spetshundar, greyhounds och vinthundar. De väger 17 – 27 kg, är 51 – 66 cm i mankhöjd och förväntas leva 10 – 14 år.

Ursprungsland: USASmeknamn:
Ursprungsår: 1940Pälsstruktur: Tjockt och tätt täckhår med underull
Rasgrupp: BlandrashundarFärger: Alla olika färger och kombinationer
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Nej
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: Kan varaAlaskan Husky Livslängd: 10 – 14 år
Alaskan Husky Mankhöjd:
Hane: 51 – 66 cm
Hona: 51 – 66 cm
Alaskan Husky Vikt:
Hane: 21 – 27 kg
Hona: 17 – 24 kg

Alaskan Husky är en slädhund som avlats fram efter arbetsförmåga, inte för utseende eller stamtavla, och det finns ingen fast avelsstrategi för att avla fram en alaskan husky.

Vanligtvis är de framavlade från olika spetshundar och har deras karakteristiska spetsöron, men i alla andra avseenden varierar deras utseende mycket.

Deras vanligen korta till medellånga päls kan ha vilken färg eller mönster som helst, och de kan ha spetsrasernas längre nos.

Alaskan husky är byggd för olika typer av dragsporter: vissa är draghundar som drar tunga laster, vissa drar en släde medans andra drar en cykel eller sparkcykel.

Alaskan husky ses oftare som en arbets- eller tävlingshund än enbart som en sällskapshund.

De är en aktiva hundar och passar bäst i ett hem där de har möjlighet att löpa dagligen.

En atletisk ägare som kan uppfylla deras starka önskan att springa och dra kommer att göra den här hunden lycklig, men den som lämnar hunden i hemmet eller på bakgården utan något att göra kommer att komma hem till en förstörd röra.

Alaskan husky är utmärkta följeslagare för vandrare och tävlingsmänniskor, och är naturligtvis är alaskan husky utmärkta i dragsporter.

Du kommer också att se dem prestera bra i agility, lydnad och rallylydnad.

Med sitt ursprung som hårt arbetande slädhund är alaskan husky intelligent och lätt att träna med positiva förstärkningstekniker som beröm, lek och matbelöningar.

Med det sagt gillar dem att göra saker och ting på sitt eget sätt. Var bestämd, konsekvent och håll träningen intressant.

Välj hundrasen alaskan husky endast om du gillar att träna draghundsport – hela tiden.

Prata med uppfödaren, beskriv exakt vad du vill ha för hund och be om hjälp med att välja valp.

Uppfödare ser valparna dagligen och kan ge korrekta rekommendationer när de har fått veta en del om din livsstil och personlighet.

Vad du än vill ha från en alaskan husky, leta efter en vars föräldrar har trevligt temperament och som har varit väl socialiserad från tidig ålder.

Alaskan Husky Historia

Hundförare i Alaska och Kanada har avlat fram den blandrashund som vi i dag kallar alaskan husky för att utföra många olika arbeten: dra timmerstockar, leverera förnödenheter till avlägsna platser, transportera och tävla i tävlingar.

Man började aveln med hundar som fanns i inuit byarna och avlade sedan på många olika typer av hundar för att uppnå de egenskaper man ville ha, oavsett om det handlade om snabbhet, uthållighet, en viss gångstil, bra fötter eller en viss storlek eller pälstyp.

Bland de raser de använde fanns siberian husky, greyhound, pointer, olika spets- och vinthundar, border collie och korthårig vorsteh.

Det finns inga rasklubbar för alaskan husky och de erkänns inte av några större kennelklubbar.

2018 fanns det 880 alskan husky registrerade i Svenska hem. I jordbruksverkets sammanställning av hundraser finns det 2075 registrerade alaskan husky i Sverige.

Det är en markant ökning på endast 3 år och bevisar att alaskan husky är en hundras som är väl älskad hos hundsportfantaster!

Alaskan Husky Temperament

Alaskan husky är en bra vän att ha med sig på längre vandringar som innebär övernattning.

Det är en typiskt tillgiven hund som har en instinkt att mysa, eftersom det är så de håller sig varma ute på spåren med sina slädhundskompisar.

Alaskan husky är definitivt en lagspelare som kommer bra överens med människor och andra hundar.

Detta är inte en hund för någon vars uppfattning om motion är en promenad runt kvarteret.

Denna hund är alltid redo att springa och kommer att trötta ut dig långt innan hunden själv blir trött.

Du bör också se upp för katter, ekorrar, fåglar och andra djur om hunden är lös.

Håll din alaskan husky i koppel om du inte befinner dig på ett säkert inhägnat område.

Skulle din alaskan husky ge sig iväg kan du inte fånga in hunden. De har oerhört mycket energi och kan springa flera mil, dessutom gillar alaskan husky att utforska nya miljöer.

Ett robust, extra högt staket är viktigt. Alaskan husky är en fantastisk hoppare.

Alaskan Husky Aktivering

Börja träna din alaskan husky valp den dag du tar hem den.

Redan vid åtta veckors ålder kan hunden suga upp allt du kan lära hen.

Vänta inte med att börja träna tills hen är sex månader gammal, annars får du en mer egensinnig hund att ta itu med senare i livet.

Om det är möjligt ska du ta med hunden till en valpkurs när vid 10-12 veckors ålder, och socialisera, socialisera, socialisera.

I tidig ålder kan du lära din alaskan husky att dra och utföra kommandon som är nödvändiga för dragsporter, men du bör inte överanstränga din hunden fören den är minst 1.5 år.

Alaskan Husky Hälsa

Alla hundar, oavsett om de är renrasiga eller blandrashundar, kan utveckla genetiska hälsoproblem och likt människor kan de ärva en vissa sjukdomar.

Det är inte säkert att din alaskan husky kommer att få någon eller några sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Alaskan Husky:

  • Ögonsjukdomar (PRA)
  • Hypotyreos
  • Lyosomala inlagringssjukdomar

Alaskan Husky Skötsel

Alaskan husky är lätta att sköta om.

Borsta pälsen på din alaskan husky en eller två gånger i veckan för att ta bort död päls.

De fäller mycket päls två gånger om året, och under den tiden bör du borsta dem oftare för att hålla de lösa håren under kontroll.

Utöver pälsvård behöver de klippa klorna två till fyra gånger i månaden för att undvika skadade klor eller tassar. Klor som klickar mot golvet är för långa.

Tandhygien för en hund är lika viktigt som för oss människor.

Du bör borsta tänderna på din alaskan husky två till tre gånger i veckan, men gärna varje dag.

Utöver det är det viktigt att du en gång i veckan ser till att öronen är rena och doftfria. Om öronen på din alaskan husky luktar är dem troligtvis infekterade.

Alaskan Husky Barn & Djur

Alaskan husky är en hund som arbetar i grupp och fungerar utmärkt med andra hundar och människor.

De går generellt bra tillsammans med barn men det är rekommenderat att barnet inte är yngre än 10 år.

Hundar som leker med barn ska alltid hållas under uppsyn.

Alaskan husky klarar sig däremot sämre med andra djur, fåglar, katter och gnagare kan ofta bli ett byte för den här hunden eftersom de ofta har jaktinstinkt.

Vanliga frågor om Alaskan Husky

Hur mycket kostar en alaskan husky?

En alaskan husky kostar ca. 15 000kr – 25 000kr beroende på uppfödare och avelsmål. Alaskan husky är en blandrashund och stamtavla finns ej tillgängligt. 

Kategorier: Hundraser, Hundar