Akita

Lär dig allt du vill veta om rasen Akita. Fakta, personlighetsdrag, hälsoproblem och mycket mer!

Akita

Akita, även känd som ”Akita Inu” i Japan, är en stor och stilig hundras från just Japan. Akita är en av de äldsta hundraserna som finns idag (dom avlades ursprungligen för jakt). Med en oöverträffad lojalitet mot sin familj kan denna självständiga hund bli ett fantastiskt husdjur för hem som kan erbjuda rätt träning och uppmärksamhet. Det här inlägget kommer att täcka allt du behöver veta om Akitas historia, personlighetsdrag, hälsobehov och mycket mer!

Allmän information om Akita

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 10-12 år
Mankhöjd:
Hane: 60-70 cm
Hona: 58-64 cm
Vikt:
Hane: 45-59 kg
Hona: 32-45 kg
 • Ursprungsland: Japan
 • Ursprungsår: 1931
 • Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
 • Smeknamn: Akita Inu, American Akita
 • Pälsstruktur: Grova och raka täckhår, tjock mjuk underull
 • Färger: Rödfawn, sesam (rödfawn päls med svarta spetsar), brindle eller vit
Akita

Det finns två typer av Akitas – Akita Inu och American Akita.

American Akita är större än den japanska Akita Inu, men båda är robusta och har ett stort huvud för sin storlek. De har stående öron. Ögonen är mörkbruna eller svarta och nosen är bred. Akitas har en dubbel päls – en mjuk, tjock underull som skyddar mot kallt väder och en hård, rak ytterpäls som finns i många färger, bland annat rödfawn, sesam (rödfawn päls med svarta spetsar), brindle eller vit.

Japanese Akita Inu Association erkänner nio färger.

Historia

Akita är en hundras från Japan som är framavlad i Akita-provinsen på 1600-talet. Man tror att rasen främst avlades för jakt av vildsvin, hjort och björn, men man är inte enade om vad rasen ursprungligen avlades för. Under 1800 talet började man använda Akita som vakthund. Rasen höll på att försvinna efter att den minskade i popularitet men efter att man bildat förbund för att bevara hundrasen lyckades man hålla hundrasen i liv.

Temperament

Akita rekommenderas inte för förstagångshundägare, men om du är en viljestark person som har tålamodet att hantera denna självständiga hundras kan det vara en hundras som passar dig! Akita har ett väldigt gulligt utseende men trots det är dem något envisa, och dem är väldigt starka.

Rasen har också en stark jaktinstinkt (de gillar att jaga små djur) och det är viktigt för hundägaren att komma ihåg det, särskilt om det finns små barn eller andra djur i hemmet.

Aktivering

Akita är en aktiv hundras och behöver mycket motion och aktivering för att hålla sig frisk och lycklig. De rekommenderas inte för dig som bor i lägenhet eller i innerstaden, och Akitas behöver minst en timmes kraftig motion varje dag. Akitas behöver utrymme att springa och bör inte hållas i en trång lägenhet. De är intelligenta hundar som kan bli destruktiva om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet, aktivering och motion!

Hälsa

Akitas är benägna att bli överviktiga och det är viktigt att hålla deras kost under uppsikt. Akitas har en livslängd på cirka 10 till 12 år.

Ett av de vanligaste hälsoproblemen för Akitas är höftledsdysplasi som kan orsaka hälta i bakbenen. Andra potentiella hälsoproblem för denna ras är ögonproblem som gråstarr och grönstarr samt olika typer av cancer, inklusive bencancer, lymfom och mastcellstumörer.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Akita:

 • höftledsdysplasi
 • armbågsledsdysplasi
 • ögonproblem
 • hudallergier
 • cancer

Alla hundar, oavsett ras, bör undersökas årligen av veterinär så att eventuella utvecklande hälsoproblem upptäcks och behandlas så tidigt som möjligt. Akitas behöver också mycket motion, vilket kan förebygga vissa hälsoproblem och hjälpa hunden att hålla sig fysiskt frisk och stark.

Skötsel

Pälsen behövs borstas igenom två till tre gånger i veckan, och två gånger per år när hunden byter päls bör du borsta mycket mer. Bad bör endast göras vid behov, med ett skonsamt schampo som inte tar bort de naturliga oljorna från pälsen. Det är också viktigt att klippa klorna på en Akita regelbundet och att kontrollera öronen efter tecken på infektioner.

Barn & Djur

Akitas är generellt vänliga hundar som trivs bra med barn. De kan vara aggressiva mot andra djur och det är viktigt att hundägare ser till att deras hund beter sig korrekt i närheten av små husdjur eller spädbarn. Akitas har en tendens att knyta starka band till en person, så det är inte fördelaktigt om dem omplaceras från hem till hem – speciellt om det kommer att finnas andra hundar.

Kategorier: Hundraser, Hundar