”Jag tror att om varje hundägare tränade agility med med sin hund skulle hundvärlden vara en bättre plats. Agility är så otroligt bra för hunden, det är inte bara roligt – det är även riktigt bra mentalstimulans. ” – Sue Sternberg, hundtränare, författare
Det kan jag inte argumentera emot. Jag började med agility när jag var tonåring, och det påverkade mig väldigt mycket. Det fick mig att känna mig som en riktig hundtränare, det fick min hunds separationsångest att försvinna och jag lärde min hund att hantera distraktioner under träning. Jag kan fortsätta för evigt… Men det jag egentligen vill ha sagt är att agility förbättrade min och min hunds tillit och band till varandra – kraftigt.
Låt oss se om det kan bli bättre för dig och din hund också.
Agility har många fördelar
Agility är fantastiskt om du letar efter ett sätt att..
- Lösa beteendeproblem
- Träna din hund på ett sätt som stimulerar din hunds fysiska och mentala hälsa
- Förbättra tilliten när din hund är lösgående
- Bli bättre på alla aspekter av kommunikation och träning med din hund
- Bygga ett starkt band mellan dig och din hund
- Få en riktigt cool färdighet att visa upp för din familj och vänner
- Ha riktigt roligt med din hund
Då kan agility vara för just Dig! Agilityträning handlar om att bygga ett gemensamt språk mellan hund och förare och tillsammans föra hunden genom en hinderbana på tid. Det lär dig att använda kroppsspråk för att kommunicera tydligt och effektivt med din hund.
En annan fördel med agility är att det ger din hund den typ av träning som faktiskt förbättrar hundens beteende. Har du någonsin tagit din hund på långpromenad, bara för att komma hem och upptäcka att din hund faktiskt är mer hyper och galen än när du gick ut? Det beror på att promenader är bra för din hunds kropp, men det gör ingenting för att stimulera hundens hjärna.
Här på Domesticerat handlar det om att ge hundar jobb. Tristess är den främsta orsaken till hundens beteendeproblem, eftersom hundars ursprungliga användningsområde var att arbeta.
Att låta din hund sitta hemma och bara få en daglig promenad eller löprunda är inte ett recept för en lycklig hund. De behöver någon form av utmaning, annars hittar de sin egen. När hundar aktiverar sig själva gör dem gärna något som vi människor tycker är opassande, exempelvis att skälla, gräva gropar i trädgården eller bita på skor och lister.
Agility ger den perfekta kombinationen av fysisk träning och mental stimulering för att underhålla din hunds fysiska och mentala behov.
Men vänta, det finns mer! Agility ger dig också något häftigt att göra med din hund. Detta är viktigt om du har svårt att få din hund att samspela med dig. Det lär din hund att du faktiskt är rolig och värd att lyssna på.
Jämför detta med en annan vanlig aktivitet för hundar: att gå till hundparken. I hundparken släpper du hunden lös och hen går för att göra sina egna saker. Att återvända till dig är inte kul eftersom det betyder för den att det är dags att åka hem. Du är inte din hunds bästa kompis i det tillfället. Du är din hunds chaufför.
Bonus: De kunskaper du lär dig inom agility gör dig till en bättre hundägare och hundtränare. Jag använder fortfarande mycket av det jag lärt mig av agility, även utanför banan. Oavsett om jag försöker lära min Australian Shepherd, Rudy, ett nytt frisbeestunt eller bara är ute och går så kan jag få min överaktiva hund att slappna av – och lita på mig.
Men vad är agility egentligen?
Agility är en tidsbestämd hundsport för ett lag som består av en förare och en hund som ska ta sig igenom en hinderbana. Föraren leder hunden genom ett förutbestämt mönster av hinder. I en tävling får förare och hunden inte röra vid varandra. Du förlitar dig på kroppsspråk och, i mindre utsträckning, röstljud, för att visa vilket hinder som är det nästa.
Vilka hundar får tävla agility?
Alla hundar får tävla agility, även blandraser. Hundraser som Border Collies är dock mästare i den här grenen, därför kommer du troligtvis se mest av dem inom agility. Du kommer också se Chihuahuas, Dobermanns, Rottweilers och andra typer av hundar. Jag har tävlat både med min Australian Shepherd och min mammas Rottweiler.
Något som faktiskt är lite överraskande är att småraser som Papillons är oerhört skickliga och snabba inom agilitysporten.
När kan jag börja träna agility?
Man brukar rekommendera att man inte tränar med hunden i agility innan hunden fyllt 18 månader – för att inte överanstränga och skada den växande valpen. En hund under 18 månader får inte tävla i agility – ingen övre åldersgräns finns, det finns heller inte någon åldersgräns för föraren.
Det kan vara bra att börja med en grundkurs i agility, förslagsvis hos din brukshundklubb – det underlättar att lära in hunden rätt från början.
Kan man vara för ung/gammal/ur form för agility?
Det finns inget sådant i agility. Den här sporten är lämplig för alla människor, oavsett träningsförmåga. Många av lektionerna jag har deltagit vid har det varit en salig blandning av pensionärer och lågstadiebarn – och allt där emellan.
När det gäller kondition och fysisk förmåga så är agility inget som kommer att hindra dig. I tävlingar har jag sett allt från personer i rullstol till riktigt fit träningsmänniskor. Att ha kondition och vara i form är definitivt ett plus, men det är absolut inte ett krav. Om inte annat kommer agility att förbättra din kondition och hälsa.
Agilityhinderbanan
Hinderbanan är minst 25 x 35 meter stor.
En bana har mellan 15-22 hinderpassager som består av
- Agility A-hindret
Hunden ska springa upp på toppen och ner på andra sidan, hindret är 170 cm högt och båda sidorna är 270 cm långa, med en bredd på ca 100cm. Hunden måste även trampa på kontaktfälten som är 106 cm långa på upp- och nedvägen. - Agility Balansbommen
Hunden ska springa över balansbommen och trampa på dem 90 cm långa kontaktfälten som är på vardera sida. Balansbommen är 30 cm bred och varje tredjedel är 360-420 cm lång. Höjden är 120-135 cm. På dem 2 lutande delarna ska det finnas stegpinnar för hunden. - Agility Bordet
Hunden ska hoppa upp på ett 35-60 cm högt bord, beroende på hundens storlek, och stå i valfri position i 5 sekunder medans domaren räknar ner. Bordet ska vara 90×90 till 120×120 cm kvadratiskt. - Agility Gungbrädan
Hunden ska gå upp på en 30 cm bred bräda och låta den tippa över innan hunden fortsätter över. Det finns även kontaktfält på hindrets båda ändar. Gungbrädan är 365-425 cm lång och inga stegpinnar får förekomma. - Agility Hopphinder
Hunden ska hoppa över ett hinder (eller en 20 cm bred mur) utan att riva pinnen. Hopphöjden skiljer på storleksklassen enligt följande: Smallhundar 25-35 cm, mediumhundar 35-45 cm och largehundar 45-65 cm. Det finns även murar som är 20 cm breda. - Agility Långhoppet
Istället för att hoppa högt ska hunden hoppa långt, utan att riva pinnen som är 120 cm bred. Även här skiljer sig längden beroende på storleksklassen enligt följande: Small 40-50 cm långt, medium 70-90 cm och large 120-150 cm. Hindret har fyra hörnpinnar som är minst 120 cm höga. - Agility Däcket
Här ska hunden hoppa igenom ett däck med en innerdiameter på 45-60 cm där mittpunkten av däckets hål är 55 cm ovanför marken för small och medium hundar, för large är höjden 80 cm. Desto mindre diameter på däcket, desto högre får hunden hoppa. - Agility Slalom
Hunden ska sicksacka mellan en rad pinnar på antingen 8, 10 eller 12 pinnar. Avståndet mellan pinnarna ska vara 60 cm. Hunden ska alltid börja med att gå till höger på den första pinnen - Agility Runda Tunneln
Hunden ska springa igenom en rak eller böjd tunnel med en diameter på 60 cm och en längd på 3-6 meter. - Agility Platta Tunneln
Hunden ska springa igenom en rak tunnel med en diameter på 60 cm där ena delen, sk. släpet som är 2,5-3,5 m långt, hänger som en säck där hunden själv ska ta sig igenom.
Agility Storleksklasser
Hundarna delas in i fem storleksklasser; x-small, small, medium, large och x-large.
Tävlan i lagklasser delas in i tre klasser, small, medium och large,enligt tabellen nedan.
Storlek | Mankhöjd | Lagklass |
X-Small | <28cm | Small |
Small | 29-34cm | Small |
Medium | 35-42cm | Medium |
Large | 43-49cm | Large |
X-Large | >43cm | Large |
Det som skiljer sig på banorna i de olika storleksklasserna är långhoppets längd, hopphindrens höjd och bordets storlek.
Får att få tävla måste man ha ett mätintyg utfärdat av en domare. Intyget skrivs in i en speciell tävlingsbok för agility.
Tävlingsbok kan du oftast köpa på tävlingarna, men de finns annars att köpa på SBKs hemsida.
Normalt sett kan man mäta hunden på tävlingsplatsen om man säger till innan tävlingen att man behöver det – det kan vara bra att kolla med arrangören innan tävlingen om den möjligheten finns.
Agility Tävlingsklasser
Det finns två olika klasser som man kan tävla i.
Agility- och Hoppklass
… är dem två klasserna man kan tävla i. I båda klasserna kan man träna både i lag och individuellt.
Det som skiljer klasserna från varandra är att i hoppklass finns inga balanshinder, det vill säga inget A-hinder, balansbom eller någon gungbräda.
Dessa klasser delas i sin tur upp i klass 1, 2 och 3.
Agility Klass I & Klass II
När du börjar tävla startar du i Klass 1. Om tävlingsresultaten är tillräckliga har ditt ekipage möjlighet till att bli uppflyttade till nästa klass.
För att bli uppflyttad till nästa klass krävs att man fått tre pinnar i förgående klass.
För att få en pinne i Klass 1 eller Klass 2 krävs det att man placerar sig bland de bästa 15% av antal startande i klassen, samt är felfri på tid och hinder. För att kvalificera sig till Klass 2 krävs det att du och din hund klarar 3 lopp utan fel, samt att hunden ska tillhöra dem bästa 15%.
För att sedan ta sig till Klass 3 krävs återigen 3 felfria lopp, men endast de 10% som är bäst i Klass 2 kvalificerar för Klass 3.
Man måste dock inte flytta upp sig i klasser, det är föraren som avgör det.
På alla agilityevenemang finns det en tävlingsledare som dokumenterar uppflyttningar och pinnar i din tävlingsbok.
Uppflyttningar och pinnar skrivs in i tävlingsboken av tävlingsledaren på det aktuella evenemanget.
Antal pinnar som delas ut i Klass 1 och Klass 2 beror på antal starter, allt från 1 pinne med 6 startande till 16 pinnar med 106 startande.
Agility Klass 3
Det är inte fören nu som man kan få agilitycertifikat.
Det är den vinnande hunden i Klass 3 som får agilitycertifikat, men den kan flyttas vidare till någon av de 10 bästa procenten om ekipaget ovan redan är fullcertifierade.
För att få en championattitel krävs 3 certifikat i samma klass, man kan få championattitel i både Hopp- och Agilityklass. För att få en championattitel får hunden inte vara kryptorchid samt att hunden ska vara registrerad.
Hundar som är oregistrerade, av blandrastyp eller kryptorchida kan istället tävla för att bli AgiF-vinnare.
I Klass 3 kan man också kvalificera sig till SM i agility, för att bli kvalificerad krävs 4 pinnar i Agilityklass 3 + 4 pinnar i Hoppklass 3.
Sedan år 2008 krävs antingen 4+4 nollor eller pinnar i Agility- och Hoppklass 3. Nollor är nollade lopp, alltså lopp utan tids- eller hinderfel.
Agility Fel, diskvalificering och tid
För varje fel man gör inne på banan får man 5 fel.
Detta gäller när…
- hunden river hinder
- hunden misslyckades med att placera minst en tass i kontaktzonen på kontakthindrets markerade yta
- hunden misslyckades med att slutföra ett hinder (detta kallas en runout eller vägran)
- Hunden stannar, passerar förbi eller viker av framför hindret.
- hunden tar fel hinder
- hunden går över tidsgränsen (här får du 0.1 fel per 100 millisekunder tidsgränsen överskrids)
- föraren rör vid hunden
- hunden rör vid föraren
- föraren vidrör eller river hinder
Det är inte ovanligt att man blir diskvalificerad när man tävlar agility, det händer alla, även dem bästa.
Diskvalificerad blir man om det här händer under loppet..
- hunden utför eller påbörjar fel hinder
- hunden har inte avslutat ett hinder och påbörjar nästa
(till exempel hunden utför ett tävlingshinder felaktigt vilket bedöms som vägran av domaren och fortsätter trots detta till nästa hinder och påbörjar detta innan det tidigare felet har rättats till) - hunden genar genom/över/under något tävlingshinder som den inte ska utföra just då
- hunden utför hindret från fel håll
- hunden river ett hinder som ännu inte har utförts på banan
- föraren håller i hunden eller hjälper den över hinder via fysisk kontakt
- hunden vägrar tre gånger
- hunden överskrider maxtiden
- hunden startar med koppel och/eller halsband/sele på sig
- föraren har något i handen under loppet
- föraren avbryter loppet för att klappa om hunden som belöning
- föraren stoppar den elektroniska tidtagningen
.. eller om ekipaget befinner sig på banområdet och…
- föraren river ett hinder som ännu inte har utförts på banan
- föraren passerar över, under eller genom något hinder på banan
- hunden är ur förarens kontroll
- hunden uträttar naturbehov på banområdet
- godis, leksak eller liknande används, är synligt eller hörs på banområdet
- hunden passerar startlinjen eller tar hinder innan domaren har gett startsignal.
Ekipaget kan också bli helt avstängd under tävlingsdagen om…
- föraren agar eller ger hunden annat kraftigt obehag eller i övrigt uppträder olämpligt
- hund som vid något tillfälle under tävlingsdagen uppträder olämpligt, biter funktionär eller oprovocerat angriper annan person eller hund, utesluts från vidare tävlan med efterföljande rapportering.
- hundens deltagande strider mot Nationellt dopingreglemente för hund
Varje bana har en referenstid, desto högre klass du tävlar i desto snabbare behöver du vara för att ta dig vidare.
Klass 1 | Klass 2 | Klass 3 | Lag | Öppenklass | |
Agilityklass | 2,9 m/s | 3,2 m/s | 3,5 m/s | 3,2 m/s | 3,2 m/s |
Hoppklass | 3,3 m/s | 3,7 m/s | 3,9 m/s | 3,7 m/s | 3,7 m/s |
För varje hundradels sekund som man överskrider referenstiden får man fel.
Exempelvis kan referenstiden i en agilityklass vara 30 sekunder.
Får ni då tiden 33.4 sekunder så får ni alltså 3,4 fel och är inte felfria även om ni var felfria på hinder.
Det finns också en maxtid. Maxtiden är den tid som hunden har på sig att ta sig runt banan. Maxtiden är ofta dubbla referenstiden.
Om maxtiden uppnås avbryts loppet.
Blir man diskvalificerad i får du inte fortsätta att avsluta loppet, vissa domare i Klass 1 låter dig dock köra klart loppet förutsatt att du håller dig inom maxtiden.
Jag har varken tid eller pengar för agility
När jag tränade på proffsnivå såg mitt träningsschema med min hund ut ungefär så här:
- 1 timmes lektion per vecka, ungefär sex månader året om
- 15-20 minuters hemmaträning per dag
- 2 träningar per månad från april till september
Det är inte så tidskrävande. Jag tycker personligen att du åtminstone provar på agility, och se hur kul det faktiskt är.
Pengar. Att träna är sällan dyrt. Jag betalar en årsavgift på ca. 500kr till min lokala brukshundsklubb och där har jag tillgång till träning på agilitybana utan extra avgifter – den tid som passar mig.
En av nackdelarna med att tävla i proffsnivå är kostnaderna. Med tränings- och kursavgifter kan detta vara en dyr sport. Det borde dock inte avskräcka dig. Många klubbar erbjuder rejäla rabatter på träning och kurser om du ställer upp som funktionär, vilket var till stor hjälp för mig. Jag fick en hel del gratis eller näst intill gratis lektioner genom att arbeta som funktionär. Avgifterna för juniorer (-18) är också betydligt billigare.
Du behöver inte tävla för att dra nytta av agility. Du kan ta en kurs eller två för att komma igång med din hund och sedan fortsätta träna på egen hand hemma. Du kan också träna själv från början, det finns gott om filmer på Youtube om hur du lär in hunden rätt och hur du går till väga på vissa övningar.
Carina Bernestig
Jag och sonen vill prova agility med en av våra valpar hon är född 15 maj-2022, hon har överskotts energi och skäller på andra hundar . Hon är en Tibetansk spaniel. Är det möjligt?
Emma Tengvall
Det är absolut möjligt! Många agilitybanor är dock inte helt inhägnade, så det är starkt rekommenderat att du först tränar bort reaktiviteten så att det inte sker en olycka om en annan hund plötsligt infinner sig nära agilityplan.