Adoptera hund – Hundar för adoption & adoptionsprocessen

När du ska adoptera hund finns det mycket att tänka på, vi går igenom allt du behöver veta samt vilka föreningar du kan adoptera en hund från!

Adoptera Hund

Att adoptera hund innebär att du ger ett värdefullt liv en andra chans vilket är fantastiskt fint. Det är viktigt att din adopterade hund får ett tryggt och kärleksfullt hem med massor av uppmärksamhet, positiva känslor och framförallt ett hem utan obehag.

Både i Sverige och utlandet finns det vuxna hundar och hundvalpar som behöver adopteras för att få en nystart i livet – vilket dem helt klart förtjänar. Fördelarna med att adoptera hund kan vara många, men det finns även vissa risker med att adoptera hund, speciellt om hunden är importerad.

I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om adoptera hund, processen, risker och vad du bör tänka på inför adoptionen av din nya hund och familjemedlem!

Vart kan jag adoptera en hund?

Det finns många olika organisationer och föreningar där du kan adoptera hund. Du kan även adoptera hundar från någon du känner eller från annonsplatser. Nedan kommer nämner de största legitima organisationerna och föreningarna i Sverige för adoption av hundar.

 • Hundar Utan Hem. Hundar Utan Hem är en ideell förening som jobbar med att rädda avlivningshotade hundar i Sverige, Irland, Polen och Kanarieöarna sedan 2005. Det här är en av de mest populära föreningarna att adoptera hund från.
 • Hundstallet. Hundstallet drivs av den ideella föreningen Svenska Hundskyddsföreningen och de har arbetat med adoption av hundar i Sverige sedan 1908.
 • ADA-Hundar – En andra chans. ADA-Hundar är en ideell förening som aktivt arbetar med adoption av hundar från Sverige och Spanien som saknar hem att bo i, de har arbetat aktivt med detta sedan 2000.
 • Hundhjälpen. Hundhjälpen är en ideell förening som sedan 2004 arbetat med adoption av hundar från Sverige och Rumänien som är avlivningshotade och herrelösa.
 • Jag vill leva. Hundföreningen Jag vill leva är en ideell förening som främst arbetar med adoption av hundar från Ryssland, men de kan ibland hjälpa till med adoption av Svenska hundar.
 • DogRescue. DogRescue är en ideell förening som sedan 2010 arbetat med adoption av hundar i Rumänien men kan hjälpa till med adoption av hundar i Sverige, de har ett eget shelter och veterinärklinik i Bucharest.

Adoptera hund – steg-för-steg

Att adoptera hund är inte en jättesvår process, men det kan i vissa fall ta lite längre tid än vad man vill – men ofta går processen på under en vecka. Så här går det till att adoptera hund:

 1. Läs på om de hundraser du är intresserad av att adoptera

  Du ska aldrig adoptera hund efter dess exteriöra utseende. Även små hundraser som är otroligt söta kan ha en väldigt riklig aktivitetsnivå och vara i behov av mängder av träning och aktivering.

  Du bör välja hundras efter dess egenskaper och vad du har för ändamål. Du ska aldrig adoptera hund efter dess utseende.

 2. Skicka in en intresseanmälan för att adoptera hund

  När du har hittat en hund att adoptera som du tror passar dig är det dags att anmäla ditt intresse för hunden. Det gör du på organisationens hemsida.

  Hundar för adoption i Sverige är allt som oftast redo att adopteras så snart rätt hem har hittats till hunden. Adoptionshundar som befinner sig i utlandet kommer oftast till Sverige inom 4 veckor, men det kan ta längre tid.

  Det är sällan först till kvarn som gäller när du har skickat in en intresseanmälan på en hund du vill adoptera. Organisationerna som omplacerar hundar väljer alltid hem som dem tror passar den specifika hunden bäst.

  Det är viktigt att du fyller i intresseanmälan korrekt när du ska adoptera hund. Det är både för ditt och din hunds bästa.

 3. Vänta på svar från adoptionscentret

  Om du blir kontaktad av organisationen som hjälper dig att adoptera hund så är du sannolikt intressant. Du kommer då att bli kontaktad av hundens kontaktperson för en djupgående intervju. Här är det perfekt att fråga allt du undrar om den hund du vill adoptera.

  Ofta behöver du referenser som inte är familj, och även dem kommer att bli kontaktade av hundens kontaktperson. Detta för att säkerställa att du är en ansvarsfull person som kan erbjuda det bästa möjliga hemmet när du ska adoptera hund.

 4. Ofta sker hembesök när du ska adoptera hund

  Efter telefonintervjun kommer föreningen att boka en tid för hembesök, men det är dock inte alla föreningar som gör ett hembesök.

  När du ska adoptera hund vill föreningen vara helt säker på att du kan erbjuda hunden ett riktigt bra och tryggt hem vilket är varför dem ofta vill se hur hunden kommer att bo, samt för att personligen se hurdan du är som person.

 5. Adoptivhunden bokas

  När du har blivit godkänd att adoptera hund av föreningen får du vidare upplysning om från din kontaktperson. Du kommer att få tips, råd, information och ett datum då den hund du vill adoptera kommer med transporten.

  Av stora föreningar och organisationer får du ett adoptionsavtal och direktiv om hur du ska betala när du närmar dig att få adoptera din hund.

  Om den hund du ska adoptera redan befinner sig i Sverige kommer du att kopplas ihop med det hem eller jourhem hunden befinner sig på för att bestämma tid för träff.

 6. Förberedelser inför att adoptera hund

  När det är klart att du ska få adoptera hund bör du förbereda ditt hem för din nya hund. Det är viktigt att du har alla nödvändigheter till hands när du får hem din hund.

  Några av de nödvändigheter du behöver när du ska adoptera hund är halsband eller hundsele, koppel, matskål, vattenskål, bajspåsar, hundgodis, hundbur för transport, leksaker och tuggleksaker samt en klotång eller klofil.

 7. Uppföljning

  Det är sällan ett krav att följa upp med föreningen när du har adopterat en hund – men de uppskattar det väldigt mycket. Trots att de omplacerar hundratals, eller tusentals, hundar varje år så bryr dem sig faktiskt om hunden. Du kan alltid ringa eller maila föreningen om du har några frågor eller funderingar efter att du har adopterat din hund.

Fördelarna med att adoptera hund är många

Att adoptera hund som är vuxen är ofta ett väldigt bra för familjer vars livsstil inte passar för att köpa hundvalp. Det är inget fel med att adoptera hund och det är i många fall en väldigt bra sak att göra.

Relaterat: Köpa Hund – Uppfödare, pris, tips och viktigt att tänka på

Det är viktigt att redan från början vara öppen för förslaget att adoptera hund. Det är tyvärr väldigt många familjer i Sverige som köper en hundvalp för att sedan inse att hundvalpen kräver för mycket tid och engagemang.

Fördelar med att adoptera hund:

 • Hundvalpar kräver väldigt mycket engagemang av sin familj i from av träning, disciplin och framför allt uppmärksamhet – något som blir underlättat om du väljer att adoptera hund.
 • Du som valt att adoptera hund slipper det jobbiga valpstadiet och kan direkt hoppa till den roliga delen av hundägandet.
 • Hundar som adopteras har redan en personlighet och en etablerad rutin vilket underlättar väldigt mycket.
 • Du blir inte lika låst av att adoptera hund som när man köper en hundvalp. Valpar får inte lämnas ensamma de första 6 månaderna medans en adopterad hund från början kan vara ensam kortare perioder.
 • Du slipper det mest kostsamma året när du väljer att adoptera hund. Hundvalpar äter nämligen väldigt mycket hundmat och andra kostnader kan inkludera sterilisering/kastrering, chipmärkning och andra dyra veterinärkostnader.
 • Du kan när du väljer att adoptera hund vara mer selektiv och välja en individ som passar bättre in i ditt hem och livsstil redan från början.
 • En adopterad vuxen hund är ofta rumsren, mer ansvarsfull och har ofta ett mognare beteende.
 • En adopterad hund är ofta lugnare till skillnad från valpar som har gränslös energi – perfekt för äldre personer och för dig som inte riktigt har tid eller lust att hela tiden handskas med en superbusig hundvalp.

Viktigt att tänka på innan du adopterar hund

Det är inte alla hundar som har haft en trygg och lättsam uppväxt vilket är väldigt viktigt att tänka på när du ska adoptera hund. Hundar för adoption kan hamna hos hundstall av flera olika anledningar, och det är tyvärr inte allt för sällan dessa hundar hamnar där på grund utav vanvård eller misshandel.

 • En del hundar för adoption har blivit vanvårdade och kan ha ett känslomässigt bagage med sig. Personalen på hundstall är alltid ärliga om hundens behov och det är viktigt att du är villig att arbeta med din adopterade hunds särskilda behov.
 • Vissa adopterade hundar kan ha svårt att leva med andra hundar eller djur. Om du redan har hundar eller andra djur är det viktigt att du introducerar dem med varandra omsorgsfullt.
 • Hundar behöver gott om utrymme att röra sig fritt på, det kan vara olämpligt att adoptera en stor hund om du bor i en liten lägenhet eller saknar en egen tomt.
 • Det är sällan gratis att adoptera hund. Organisationer tar betalt för den adopterade hunden – men du kan hitta en hund att adoptera från en privatperson utan kostnad om du anses vara lämplig.
 • Att adoptera hund innebär att du troligtvis måste träna hunden till att lära sig nya och förbättrade beteenden då hunden kanske inte har det exakta beteendet du söker hos en hund.
 • En adopterad hund behöver väldigt mycket tid och tålamod för att skapa ett starkt band till sin nya ägare.
 • Även äldre hundar som adopteras kan lära sig att bete sig annorlunda – och framförallt kan dem lära sig nya trick. Det gamla ordspråket ”det går inte att lära en gammal hund sitt” stämmer inte.
 • Även en adopterad hund som är äldre behöver hundförsäkring, pälsvård, foder, leksaker, tillbehör och eventuell veterinärvård. Se till att du har god ekonomi och gott om tid att spendera med din hund du adopterat.

Bland det viktigaste du ska överväga när du går i tankarna på att adoptera hund är vad du har för ändamål med hunden. Olika hundraser är framavlade för olika syften, om du har tänkt att löpträna med din hund kan till exempel dalmatiner vara en passande hundras för dig.

Har du tänkt att träna brukshundsporter med din adopterade hund kan en brukshund som schäfer vara ett bra alternativ, medans en siberian husky eller alaskan malamute är bra hundar att adoptera om du intresserar dig av draghundsport.

Om du helt enkelt letar efter en soffkompis och sällskapshund att adoptera så är hundar med lägre aktivitetsnivå ett mer passande val om du ska adoptera hund.

Missa inte: Hundraser med information och bilder

Det kan vara en bra idé att testa dig och din familj mot allergier innan du väljer att adoptera hund. Det finns allergivänliga hundraser som fäller mindre päls vilket medför att hunden släpper ifrån sig mindre allergener. Saliv och mjäll är innehåller också allergener vilket är viktigt att beakta när du ska adoptera hund.

Det finns oerhört många olika hundraser i Sverige, faktum är att det idag finns det 366 erkända hundraser i vårt avlånga land och många renrasiga hundar är redo för adoption. Välj hundras med omsorg när du ska adoptera hund och förtjusa dig inte av en hundras bara för dess exteriör.

När adopterade hunden kommer hem

När får hem den hund du valt att adoptera förväntas det att du har inskaffat alla nödvändigheter hunden behöver.

Tips för hemkomsten av din adopterade hund:

 • Lugnande fermoner från adaptil kan hjälpa till att lugna din adopterade hund i den nya miljön.
 • När du adopterar hund är det viktigt att ha i åtanke att nya miljöer kan vara väldigt stressande för hunden. Vare sig du möter hunden på flygplatsen eller tar hem den adopterade hunden från ett hundstall så är det vanligt att svansen inte viftas av lycka då hunden är stressad.
 • Din adopterade hund behöver en hundsele för att inte springa iväg. Ett halsband kan skada hundens nacke om hunden tenderar att göra plötsliga ryck.
 • Det är en bra idé att sprida ut och gömma godis lite överallt så att hunden du har adopterat skapar en positiv känsla av ditt hem.
 • Lek endast med din adopterade hund när den visar intresse, en stressad hund kan bli mer stressad av vad den kanske inte uppfattar som lek.
 • När du adopterat en hund bör du gradvis introducera den för att vara ensam hemma kortare perioder.

Du som vill adoptera hund bör ha en trygg plan för din hund och dagarna bör till en början se ut enligt följande:

Dag ett med en adopterad hund

När du får hem din hund du adopterat är det första du bör göra är att lära hunden vart toaletten är. Rasta hunden på en lugn plats och ta sedan ut hunden för att rastas varje timme. Om hunden inte kissar bör du vara konsekvent och inte ge upp så att hunden faktiskt lär sig att det är ute vi ska kissa.

Självklart är det väldigt spännande att adoptera hund men det är viktigt att varken du eller din omgivning är påstridiga och ni bör låta hunden utförska de nya miljöerna i lugn och ro.

Om hunden du adopterat gnyr när ni ska sova för den känner sig ensam är det bäst att du motstår att trösta den – de lär sig snabbt att om den får tröst varje gång den gnyr så kommer hunden troligtvis att fortsätta gny för uppmärksamhet.

Dag två

Det är dags att lära den hund du har adopterat att det finns rutiner att följa. Promenader och utfodring av hundfoder bör ske vid rutinmässiga tider. Försök att gå på promenader vid samma tider och det är rekommenderat att du utfodrar hundmat morgon och kväll för att skapa en ordentlig rutin för din hund du adopterat.

Dag tre

När din hund du har adopterat börjar bli trygg med den nya miljön kan du börja förstärka positiva beteenden och smått lära in trick och kommandon. Belöna alltid hunden med gott godis vid korrekt utfört beteende och straffa aldrig hunden för ett oönskat beteende.

Vissa hundar som adopteras kan vara lite oroliga om de har dåliga minnesbilder av träning då de kanske har blivit utsatta för stränga och bestraffande metoder.

Dag fyra

Fortsätt att förhålla dig till det schema du skapat de senaste dagarna då hundar precis som oss människor blir trygga med rutiner. Det är extra viktigt när du har adopterat en hund.

Du får heller inte glömma att leka och busa med din hund. Att adoptera hund innebär faktiskt att du måste engagera dig i dens liv för att göra den glad och trygg!

Dag fem och framåt

Eftersom du valt att adoptera hund är det viktigt att du behåller ditt tålamod och lugn. Det kan ta flera veckor för din adopterade hund att anpassa sig till ert liv tillsammans. Med tiden kommer din adoptivhund visa sin underbara personlighet!

Vanliga frågor om adoptera hund

Var kan man adoptera hund gratis?

Det finns inga organisationer eller föreningar som delar ut hundar som ska adopteras helt gratis. Privatpersoner kan ibland vilja att hunden hamnar i ett bra hem hellre än att få en summa pengar i handen, men du ska aldrig adoptera hund för att den är gratis.

Kostar det pengar att adoptera en hund?

Generellt kostar det att adoptera hund. Organisationer tar vanligen 2000kr – 7000kr för en adoptivhund. Privatpersoner omplacerar ibland sina hundar gratis förutsatt att du kan erbjuda hunden du adopterar ett bra hem.

Hur lång tid tar det att adoptera en hund?

Vanligvis tar processen för att adoptera hund ungefär en vecka om hunden redan är bosatt i Sverige. Om du ska adoptera hund från utlandet tar det ofta över 4 veckor innan du får hem hunden.

Risker med att adoptera hund

Många tror att om man adopterar hund så kommer man få en hund som är sjuk, har beteendeproblem eller är aggressiv.

Det är inte nödvändigtvis så att hundar för adoption har massor av problem, men det är viktigt att veta att risken alltid finns och du bör vara förberedd på att träna bort olämpliga beteenden och att eventuella sjukdomar kan förekomma när du ska adoptera hund.

Det finns alltid en väldigt stor risk med att adoptera hund från utlandet just för att veterinärintyg ofta förfalskas innan hunden importeras till Sverige.

Sjukdomar

Sjukdomar är det man är mest rädd för när man ska adoptera hund, speciellt om hunden adopteras från utlandet. Organisationer och föreningar som verkar utomlands tar hand om alla slags importkrav som gäller för hundar vid adoption.

Dessa krav för adoptionshundar inkluderar vaccinationer mot diverse sjukdomar, samt avmaskning. Det är väldigt viktigt att den hund du adopterar från utlandet har fått alla nödvändiga vaccinationer så att sjukdomar inte förs in i Sverige.

Sjukdomar som adopterad hund från utlandet kan medföra vid bristfällig vaccinering är bland annat:

 • Rabies
 • Pavovirus
 • Valpsjuka
 • Leverinfektion
 • Kennelhosta
 • Leptospiros
 • Bandmask
 • Loppor
 • Parasiter

Utöver dessa sjukdomar och parasiter finns det andra sjukdomar som organisationen kan testa hunden för innan adoption och import sker, det inkluderar följande:

 • Hjärtmask
 • Giardia
 • Leishmanios

När du adopterar hund från utlandet rekommenderas det även att du avmaskar hunden en extra gång för att vara helt säker att din hund inte sprider parasiter.

Sjukdomar hos hundar är landspecifika och när du ska adoptera hund från utlandet är det viktigt att du läser på om de möjliga sjukdomarna, du kan även fråga organisationen om vilka sjukdomar en importerad hund från det specifika landet kan bära på.

De första två veckorna efter att du har adopterat din hund bör du inte låta den träffa andra hundar för att undvika smittspridning. Det är också viktigt att du plockar upp avföringen från din hund du adopterat så att parasiter inte sprider sig till andra hundar som rör sig i närheten.

Det är inte ovanligt att man adopterar en hund från utlandet som lider av utslag och stressrelaterad diarré – faktum är att det är vanligt för dessa hundar då de ofta fått hundmat av dålig kvalité vilket kan orsaka synliga problem på din adopterade hund. Dessa problem med adopterade hundar försvinner ofta med bra hundfoder, tid och omsorg.

Beteendeproblem

Att adoptera hund kan innebära att du får jobba med hundens eventuella beteendeproblem. Många hundar som ligger ute för adoption har blivit vanvårdade och dessa jobbiga upplevelser påverkar ofta den adopterade hundens beteende.

Vanliga beteende problem hos hundar för adoption:

 • Rädsla
 • Separationsångest

Räddningsorganisationer gör alltid sitt allra bästa för att informera dig om bakgrunden hos den hund du vill adoptera men det är självklart omöjligt för organisationerna att veta hur hunden kommer att bete sig i ditt hem och vid nya miljöer. Därför bör du vara beredd på eventuella beteendeproblem när du ska adoptera hund.

Jag vill även tillägga att man allt för ofta drar alla hundar som är ute för adoption över en kam och de blir alla ofta klassade som aggressiva och reaktiva. Många av dessa hundar, och kanske just den hund du vill adoptera, kan komma från väldigt bra familjer som av olika skäl inte kan ha kvar hunden. Det kan vara allt från flytt till ekonomiska skäl, och ibland finns det kanske inget egentligt skäl att hunden övergavs. Det är något du som vill adoptera hund måste veta om.

Blyghet och rädsla

När du ska adoptera hund är det viktigt att veta att inte alla hundar har blivit ordentligt socialiserade vilket ofta gör att hunden kan verka blyg och agera avvaktande när den kommer till sin nya adoptivfamilj.

Om du adopterar hund från utlandet är risken stor att hunden har socialiserats briställigt då dessa hundar ofta föds på gatan och inte har någon direkt ägare som har tagit hand om den vilket gör att de har saknat mänsklig kontakt under de månader som hundvalpen är mest mottaglig för nya intryck.

Den hund som adopteras från utlandet behöver extra mycket kärlek, omsorg och positiv förstärkning för att lära sig att det inte är någon fara med mänsklig beröring som kan vara väldigt skrämmande.

Det är också väldigt vanligt att man använder hårdare metoder för att uppfostra eller träna sin hund i andra länder. Om du tänker adoptera hund från utlandet är det viktigt att du lär hunden att associera beröring och kontakt med positiva känslor.

Separationsångest

Separationsånget är vanligt och något man nästan får förvänta sig när man ska adoptera hund. Den adopterade hunden kan ha ett förflutet av att vara övergiven och att äntligen ha hittat en trygg punkt får hunden att inte vilja släppa taget om dig – inte ens över dagen när du ska jobba.

Vanliga beteenden för separationsångest när du adopterar hund är:

 • Skällande
 • Ylande
 • Destruktivt beteende
 • Urinera inomhus

Aggressivitet

Traumatiska upplevelser är ofta grunden till aggressivitet och det är viktigt att du har det i åtanke när du ska adoptera hund. Misshandel från människor eller bråk med andra hundar kan skapa traumatiska minnesbilder och på grund av hundens rädsla kan den agera defensivt.

Det bästa när du ska adoptera hund som visar aggressivt beteende är att kartlägga vad som orsakar det. Det kan vara allt från rädsla till fysiska sjukdomar eller smärtor. Det kan vara bra att undersöka hundens fysiska hälsa hos en veterinär.

Först när du vet vad som orsakar det aggressiva beteendet hos din adopterade hund kan du börja arbeta mot att få bort det beteendet.

Kategorier: Artiklar, Hundar