15 Saker alla hundar behöver (billigt & bra)

15 Saker hundar behöver

Det finns så många olika hundtillbehör tillgängliga. Men vad är egentligen nödvändigt och vad är det som bara är extra påkostat? Listan på nödvändiga tillbehör du behöver till din hund är egentligen inte så lång, och det behöver inte vara dyrt heller.

Till en början bör du förstå en hunds grundläggande behov och vad det innebär att vara en ansvarsfull hundägare. Sedan är det dags för inköp av tillbehör, bland annat halsband eller sele, koppel, foder och en matskål. 

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Fundera på vad din hund behöver för att må bra och vara trivsam i hemmet, tänk på vad din hund behöver, och inte vad Du vill ha. För att hjälpa dig har vi tagit fram en lista på de bästa tillbehören en hund behöver.

1. Hundhalsband/Sele

Varje hund ska ha ett halsband eller en sele, punkt. På halsbandet eller selen bör det finnas id-bricka ifall hunden springer iväg, men det är inget krav. Det kan också vara bra att chip-märka din hund, om din hund är köpt från en kennel så har uppfödaren troligtvis gjort det redan.

Utöver identifiering används halsband eller selar tillsammans med koppel för att gå och hålla kvar din hund. Det är ett utmärkt sätt att ge din hund lite stil också, köp ett snyggt halsband eller sele som matchar med kopplet!

Personligen föredrar jag halvstryp för att dom är enkla att sätta på och ta av hunden, du trär bara huvudet igenom halsbandet. Till skillnad från helstryphalsband så har dom ett stopp och stryper på så vis inte hunden.

2. Hundkoppel

Varje hund behöver ett koppel, och hundar behöver koppeltränas. Glöm inte att det också finns lagar mot lösgående hundar, exempelvis i innerstäder och parker. 

Det kan ju också vara så att du vill ha flera olika koppel, beroende på användningsområde. Oftast har man ett vanligt koppel, en långlina och i vissa fall flexikoppel. Matcha gärna kopplet med halsbandet eller selen, det gör din hund så mycket snyggare när ni är ute och går!

3. Hundbajspåsar

När du är ute och går med din hund eller när du tar ut din hund till trädgården, se alltid till att du har ett par bajspåsar med dig. Sätt påsen över handen som en handske, och plocka sedan bajset. Vänd påsen ut och in när bajset ligger ovanpå påsen i din hand, och disponera den sedan i en soptunna.

Själv använder jag Little Biggers ekologiska bajspåsar, det bästa med dom är att dom kommer i rull-format. Dom får enkelt plats i min godisväska som fungerar som en dispenser.

4. Matskål och Vattenskål

Du vet förmodligen om att mat och vatten nödvändigt för att din hund ska överleva och förbli frisk. Att välja skål är viktigare än vad man kan tro. Plastskålar kanske inte är idealiska för vissa hundar ifall dom gnager på den, medan rostfria skålar är hållbara. Keramiska skålar finns i olika utföranden, vilket ger lite personlighet till måltiderna. Det finns även fodermattor och labyrintskålar som gör det svårare för din hund att kasta i sig maten.

Glöm inte: En hund ska alltid ha tillgång till vatten.

5. Hundfoder

Den typ av foder du väljer har en stor påverkan på din hunds allmänna hälsa. Med så många val där ute kan det vara svårt att välja ut det bästa fodret. Tänk två gånger innan du sträcker dig efter det billigare fodret från hyllan – gör lite forskning så att du kan göra ett välutbildat val. Att hitta de bästa sorterna av hundgodis är också en del av denna process.

6. Hundschampo 

Alla hundar behöver duschas med schampo, vissa oftare än andra. Du bör vara noggrann med vilket schampo du väljer då alla hundar har olika päls, hud och känslighet.

Min Australian Shepherd duschar jag max 1 gång i månaden, oftast mer sällan. Till honom använder jag ett schampo från Douxo som både doftar gott och får hans päls ren och skinande.

Min Xoloitzcuintle(nakenhund) duschar jag desto oftare. Minst en gång i veckan får hon tvättas med ett milt schampo från Aptus, det luktar fantastiskt och det får bort smutsen och återfuktar hyn.

7. Hundleksaker

Det finns väldigt få hundar som inte tycker om sina leksaker. Men man får inte glömma att hundar också har preferenser. Vissa hundar föredrar en mjuk pip-leksak, andra föredrar ett hårt gummiben eller någon annan hård tuggleksak eftersom växande tänder ofta kliar. Jag rekommenderar att hundar har minst 6 leksaker att välja på, av olika konsistenser.

Lek är en viktig del av din hunds utveckling, att leka med leksaker efterliknar ofta de aktiviteter som hundar skulle utföra i naturen, som att tugga, hämta eller gömma saker. Dessutom hjälper de till att hålla din hund aktiv och stimulerad.

8. Borste

Alla hundar med päls behöver tas hand om, en uppgift som kräver viss utrustning. Ta reda på din ras skötselbehov och införskaffa det den kommer behöva. Vanligast är borstar, kammar, och en sax. Vissa typer av päls kräver att den rakas, och då behövs en anpassad klippmaskin. Det finns många andra grooming-tillbehör som kan vara till hjälp beroende på din hunds individuella behov.

9. Klotång

För att klippa klorna behöver du antingen en klotång, klofil eller en elektrisk klofil.

Att klippa klor är en viktig del av att ta hand om din hund. Klippta klor är ett gott tecken på en hund med bra hälsa och hygien. Professionella kloklippare kan hjälpa dig om du inte klarar av det, men det är verkligen en enkel procedur om det görs korrekt. Det är så klart viktigt att du har en riktigt vass klotång för att göra det hela enklare.

Att klippa klor kan vara en läskig upplevelse för många hundar. Det är viktigt att du så tidigt som möjligt i valpstadiet introducerar din hund till att klippa klorna och även bli tagen på tassarna – så att de blir vana vid processen. Vissa hundar har inget problem med att ligga i knät eller stå på ett trimningsbord och bli omskötta, medan andra hundar verkligen behöver tränas och belönas när dom ska klippa klorna.

10. Blodstopp

Det är lätt hänt att man råkar nå klons pulpa när man av misstag klipper för långt på mörka klor. Det resulterar i att klon börjar blöda – ibland jättemycket.

Jag har själv vart med om det flera gånger och det finns blodstillande pulver som jag själv använder. Det är en riktigt bra produkt som stoppar klon från att blöda med en liten nypa pulver som man försiktigt trycker emot den blödande klon.

11. Fästingborttagare

Ett måste, framförallt i södra Sverige. I norra Sverige är färstingpopulationen inte lika stor, men det kan vara bra att ha en fästingborttagare hemma. Jag har nog provat alla modeller och den jag tycker funkar bäst är kofoten.

12. Tandborste och Hundtandkräm

Borsta din hunds tänder när de är lugna och avslappnade. Ditt mål: Skapa en rutin. Medans du ändå borstar dina tänder, borsta din hunds efteråt, även om du bara gör det 3 gånger i veckan gör det skillnad. 

Det finns ett komplett kit som kostar drygt 70kr som kommer med en speciell tandkräm och 3 olika tandborstar som bör passa din hund.

Utan att borsta kan plack och tandsten byggas upp, vilket riskerar att din hund för dålig andedräkt, tandköttssjukdom och tandlossning. Det kan också orsaka allvarliga smärtsamma infektioner. En allvarlig infektion kan spridas och bli livshotande för hundar.

13. Hundbäddar

Din hund ska ha en speciell plats som den kan vara trygg vid, oavsett om det är en gammal kudde, filt eller en snygg hundbädd. Hundbäddar finns i många olika utföranden för att passa behoven hos alla typer av hundar. Det är ingen dum idé att ha en hundbädd per hund. Det finns också större sängar som är anpassade för flera hundar.

14. Transportbur

Att åka bil är för vissa hundar det roligaste som finns – men dom vill också åka säkert. I Sverige är det lag på att en hund ska vara säkrad under transport, förslagsvis i en transportbur eller i bagaget med ett lastgaller.

En bra hundbur är inte bara tillverkad för att hålla din hund från att distrahera dig. Artfex och MIM tillverkar krocktestade hundburar som är gjorda för att hålla hund och passagerare så säkra som möjligt.

Eftersom jag har 3 hundar använder jag en Artfex hundgrind till bagageluckan och ett skyddsgaller mellan bagaget och kupén.

15. Övrigt

Andra saker som kan vara nödvändigt beroende på vilken ras du har så är regntecke eller en overall.

Tassalva är också något din hund kommer tacka dig för om trampdynorna börjar bli ömma och får sprickor.

5/5 - (2 votes)

Kategorier: Artiklar, Hundar